Kritizálják Matolcsyt a munkaadók és a szakszervezetek

Sem a munkaadói, sem a munkavállalói oldal nem kapott egyelőre hivatalos tájékoztatást az OÉT összehívásáról, így annak helyszínéről és tervezett napirendjéről sincs információja az MTI által megkérdezetteknek.
MTI-Eco, 2010. szeptember 13. hétfő, 11:49
Fotó:

Amint arról beszámoltunk, a tárca hétfőn délelőtt közleményben jelentette be, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2010. szeptember 20-án 14 órára összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülését.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke - egyben a munkaadói oldal soros elnöke - az MTI-nek elmondta, hogy pénteken oldalegyeztetést tartanak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke megkésettnek és ügyetlennek nevezte az OÉT összehívását. Megkésett, mert a kormány négy hónapja törvényt sért azzal, hogy eddig nem egyeztetett a szociális partnerekkel - mondta. Azt pedig ügyetlen megoldásnak tartotta, hogy a minisztérium először a nyilvánosságot tájékoztatta a szakszervezeteket és a munkaadói szervezeteket nem.

Hangsúlyozta: a társadalmi egyeztetés legfontosabb formáját - az OÉT-et - nem lehet kiiktatni a rendszerből. "Eljött végre a szembenézés ideje" - mondta.

A szakszervezetek, valamint a munkaadói érdekképviseletek korábban már többször felszólították a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegyen eleget törvényben rögzített kötelezettségének, és hívja össze az érdekegyeztetés országos fórumát.

Az OÉT legutóbbi ülése 2010. május 7-én volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK