Krízisgóccá válhat Magyarország, de a recessziót megúszhatjuk

A Commerzbank felfelé módosította idei GDP-előrejelzését, ám arra figyelmeztet, hogy újra nehéz helyzetbe kerülhetünk, amennyiben a nemzetközi piacok optimizmusa az IMF-paktum előtt fullad ki.
NAPI, 2012. március 23. péntek, 12:29
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt időszakban pozitív meglepetéssel szolgáltak a növekedési indikátorok és fordulatot mutatott a beszerzési menedzser index is - áll a Commerzbank friss elemzésében, amely a forint gyengeségének tulajdonítja e változásokat. A kiadott dokumentum szerint a bank javított idei GDP-előrejelzésén, 1 százalékos csökkenés helyett immár 0,5 százalékos növekedésre számít.

Az elemzés hozzáteszi: a forintárfolyam jelentős volatilitása csökkent, de a március eleji turbulencia a magyar államháztartás finanszírozási oldalának sérülékenységére figyelmeztet. Hacsak nem születik meg az EU/IMF-paktum, a globális kockázatviselési hajlandóság elmúltával Magyarország újra krízisgóccá válhat - figyelmeztet a Commerzbank. Megjegyzik, az EU/IMF-ügyben lassú előrehaladás tapasztalható, ám a pozitív piaci hangulat mérsékelte azt a nyomást, ami a kormányt kompromisszumokra kényszerítené. A Commerzbank szerint megvan annak a kockázata, hogy a gazdaságpolitikai halogatás addig tart, amíg a külső piaci környezet romlása ki nem kényszeríti a következő lépést.

HOZZÁSZÓLÁSOK