Irtózatos hanyatlás: a belföldi turizmust is kivégezte a járvány

Mind a külföldi, mind a belföldi turizmus hanyatlott idén a nyár közepén az elmúlt évihez képest, azaz a koronavírus-korlátozások enyhítése nyomán nem kompenzálták a külföldről érkezők elmaradását a magyarok utazásai.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 8. kedd, 09:02
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Magyarországon 2020 júliusában az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 75 százalékkal esett vissza - derült ki a KSH friss adataiból. A szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában vagy kempingben szállt meg. Az éjszakák száma a szállodákban közel ötödére esett vissza. A legnagyobb mértékű, 88 százalékos csökkenés Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18 százalékkal esett vissza. A vendégszám 758 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,1 millió volt. Tízből hat éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 8,6 százalékos volt. A panziók a szállodákkal ellentétben 2,5 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A kempingekben az előző év júliusi forgalom kétharmada jelentkezett. A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

A nyár közepén 2860 kereskedelmi szálláshely, köztük 902 szálloda és 1109 panzió volt nyitva július egy részében vagy egészében. 2020. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 56 százalékkal kevesebb, összesen 7,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 68, a belföldiek 44 százalékkal kevesebb (2,7, illetve 5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 55 százalékkal csökkent, és 137 milliárd forintot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.09.08 17:48

Azért Hentes Lőrinc még nem fog becsődölni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html