Nagyot esett az infláció

Idén júniusban csupán 3,4 százalék volt az év/év infláció - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2019. július 9. kedd, 09:00
Fotó: Pixabay

Idén a hatodik hónapban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben - jelentette a friss adatokat a KSH.

Az adat 0,1-0,2 százalékponttal kisebb lett, mint amelyre a piac számított. Idén áprilisban és május ugyanis még egyaránt 3,9 százalékkal nőttek az árak.

Az utóbbi egy esztendőben, 2018. júniushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 5,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 3,1, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az előző hónaphoz, 2019. májushoz viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek.
  • Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,4 százalékos csökkenése következményeként - ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt.
  • Az élelmiszereken belül a sertéshús 2,1, a kenyér 1,0, a sajt 0,5 százalékkal drágult, míg a többi tejtermék ára összességében 1,5 százalékkal csökkent.
  • A szolgáltatásokért 0,4 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a sport- és a múzeumi belépők ára 1,9 kal emelkedett.
  • A tartós fogyasztási cikkek ára 0,5, a járműüzemanyagok ára 3,7 százalékkal csökkent.

Így az idei első félében, azaz 2019. január-júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek a múlt évihez képest.

Fogyasztóiár-indexek 2018. júniusban
MegnevezésElőző hó=100Előző év azonos hó=100
Fogyasztóiár-index99.8103,4
Harmonizált fogyasztóiár-index99,8103,4
Maginfláció (szezonálisan kiigazított)100,2103,8
Nyugdíjas fogyasztóiár-index99,8103,5
Forrás: KSH

Fotó forrása: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.07.11 07:23

@Suzywong: Azt hitted a google mindig a barátod? Ha kevered a szezont a fazonnal és azt sem tudod merre van az előre, akkor még az sem tud segíteni.
Legalább Te nem szándékosan hazudozol itt minden nap. Sajnos te ilyen hülye vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.07.09 18:59

@ptiszaii: Igazad van! A KSH a kormány parancsára hazudik, Hogy miért? Hogy a kormány fényezze magát és kisebb lehessen a nyugdíjemelés - ami már évek óta infláció alatti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2019.07.09 18:20

Hatalmas kamu.
Mindennap járok élemiszer boltba. Folyamatosan nőnek az árak.
Szar orbánista KSH hazudik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.07.09 15:52

@terabit: Megelőztél :-) De így van pontosan. Egy fiktív fogyasztási adat, fiktív árváltozását hiányolja suzyka a statisztikából. Azért bájos :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.07.09 15:50

@Suzywong: És miért került ez ki belőle? Na miért? Mert nem lehet pontosan mérni! Az imputált lakásbérleti díj azt jelenti, hogy fiktív módon felveszünk egy összeget amennyiért a lakástulajdonos saját magának kiadná a lakását havonta.
Ez nem "valós" kiadást jelent!
Itt a magyarázat erre:
"A HKÉF-ből hiányzó, ezért az összehasonlításból kizárt tételek a következők:
? Működési eredmény: A saját lakásszolgáltatás (imputált lakbér)
elszámolása ún. költségalapú módszerrel történik. Ennek során a kibocsátást a költségelemek (a saját tulajdonú lakás értékcsökkenésének,
a fenntartási költségnek, a biztosításnak és a működési eredménynek a)
becslésével számítjuk ki. Az imputált lakbér a fogyasztásban is megjelenik. A HKÉF-kérdőív ugyan tartalmaz kérdéseket a lakás jellemzőiről és fenntartásáról, az OECD-kutatásban részt vett nemzetiszámla-szakértők azonban azt javasolták, hogy az összehasonlítás ne terjedjen ki erre a tételre."

Szóval ez nem magyar találmány suzyka! Az OECD szakértői vetették ki a statisztikai módszertanból! Így tudták létrehozni az egységes, összehasonlítható statisztikai rendszert (HICP).
"A harmonizált fogyasztóiár-indexek (HICP-ek) segítségével a fogyasztói árak változása nemzetközi szinten összehasonlíthatóvá válik. A HICP-ek segítségével mérik az Amszterdami Szerződés 121. cikkében meghatározott árkonvergencia-kritériumnak való megfelelést, és ezt használja az Európai Központi Bank a monetáris politika céljainak megfelelően az árstabilitás mérésére. Az Európai Központi Bank az árstabilitást az eurózóna harmonizált fogyasztóiár-indexének éves árváltozása alapján definiálja. A harmonizált fogyasztóiár-indexeket hamonizált módszertan szerint állítják össze, amely minden tagállamra kötelező."

A lakbér súlyozásűról meg annyit, hogy nyilván hasonlós súllyal kerül a kosárba a lakbér, mint Németországban, ha majd közel minden 2. háztartás bérlő lesz úgy mint ott. Jelenleg ettől még nagyon messze vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html