Gyorsulva nőnek az árak belföldön

Idén áprilisban 4,1 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a tavalyhoz képest adta hírül a KSH.
Domokos László, 2019. június 3. hétfő, 09:14
Fotó: Shutterstock

Eszerint 2019 áprilisában az ipari termelői árak összességében 4,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit (a márciusi 2,7 százalék után). Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,4 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,4, a 28 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai pedig 8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Az utóbbi egy évben az ipar belföldi értékesítési árai 6,4 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,1, a beruházási javakat gyártókban 5,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,9 százalékos, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban - az éves nemzetközi villamosenergia-piaci árváltozások következtében - 7,5 százalékos árnövekedés történt.

Így 2019. január-áprilisban az előző évihez képest a belföldi értékesítés árai 5,8, az exportértékesítéséi 2,2 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,3 százalékkal magasabbak voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.06.03 13:50

@krislaci:
"Gyurcsány idején még a nyugdíjak svájci indexálása volt érvényben"

Csődbe is mentünk miatta...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.06.03 12:54

Egyszerűen hülyék, persze azért vannak fokozatok is, mint nagyon, nagyon-nagyon és brutál. Valószínűleg ők lesznek a nagy állampapír felvásárlók is. Mégis csak 27% lesz a kamat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.06.03 12:43

"Így 2019. január-áprilisban az előző évihez képest a belföldi értékesítés árai 5,8, %-kal nőttek". És milyen magasságban van ehhez viszonyítva, a nyugdíjas fogyasztói kosárban döntő részt képviselő, élelmiszer, zöldség - gyümölcs, üzemanyag inflációja?
És hol van ehhez képest a nyugdíjak 2,7 %-os növekedése? A nyugdíjak reálértéke jelentősen csökkent. A jelenlegi politikai helyzetben van-e olyan agyhalott, aki elhiszi a Fidesznek, hogy a nyugdíjak vásárlóerejét megőrzi?
És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Gyurcsány idején még a nyugdíjak svájci indexálása volt érvényben... Mindezek tükrében enyhén szólva is furcsa, hogy a kistelepülések nyugdíjasai képezik a Fidesz egyik legstabilabb szavazó bázisát. Csak azt nem tudom, hogy ezek a zombik mazochisták, vagy simán hülyék...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html