Bár várható volt, hogy az április ipari termelési adatok rendkívül rosszak lesznek, a KSH közlése még a legpesszimistább elemzőket is meglepte - kommentálta a friss számokat Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. Ez minden idők - legalábbis amióta a jelenlegi formában mérik az ipari termelést - legnagyobb visszaesése, de olyanra sem volt még soha példa, hogy két egymást követő hónapban is két számjegyű havi alapú visszaesést regisztráljanak. Egy szó mint száz: történelmi időszakot élünk.

Igaz, hogy április közepe-vége felé számos termelővállalat újraindította a gyártási folyamatot, a megelőző hetek leállásait ez lényegében képtelen volt ellensúlyozni. Számos vállalat állt át egészségügyi termékek gyártására, de még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy elkerüljük az ipari összeomlást. A legfőbb ágazatokban vélhetően az átlagnál is nagyobb visszaesés volt tapasztalható, ez alól kivételt az élelmiszeripar lehetett.

Májusban korrekció következhet, ahogy egyre több és több gyártó vállalat kezdte újra a termelést. Az év eleji termelési szintek elérése ugyanakkor nem várható rövid távon, hiszen sok esetben a korábban három műszakos termelés jelenleg csak egy műszakban zajlik. Ennek oka az ellátási láncok továbbra is fennálló zavara és a keresletkiesés. A fő kérdés, hogy a május-júniusi hónapok mennyire tudják tompítani az áprilisi zuhanást, ezen múlhat, hogy mennyire mély GDP-visszaeséssel lehet számolni a második negyedév egészében - tette hozzá az elemző.

A visszaesés nagyságrendjét mutatja, hogy az áprilisi zuhanással az ipar teljesítménye a 2015-ös szint mindössze 73 százalékát érte el - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Az iparon belül az autógyártásban jelentős zuhanás volt, a gyógyszergyártás viszont kivétel, mivel áprilisban növekedést produkált.

Az ipar számára az április lehetett a mélypont, azonban egy esetleges második járványhullám átírhatja a forgatókönyveket. Most úgy tűnik, hogy a következő hónapokban fokozatosan javulhat az ipar teljesítménye, de az év egészében akár két számjegyű visszaesés is elképzelhető. A végeredmény ugyanakkor nagyban függ a külpiaci kereslettől, a belső fogyasztás alakulásától, valamint az ipari termelés felfutásának ütemétől - véli a prognoszta.

Soha nem látott mértékű, minden várakozást messze alulmúló összeomlást okozott az ipari termelésben a koronavírus miatti korlátozó intézkedések, gyárleállások, a külkereskedelem megszűnése, a kereslet összeomlása és a beszállítói láncok akadozása - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője. Májusban viszont már meredeken felpattanhat az ipari termelés, mivel minden hazai autógyárban újraindult a termelés, egyes autógyárakban május közepén már a második műszakot is elindították.

A kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a megugró munkanélküliség, bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt. Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében fokozatos élénkülésre számít az ipari termelésben, amit új - főleg az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó - kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. A koronavírus esetleges újabb hulláma ugyanakkor érdemben hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt az elemző már nem számítunk az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra. Fokozott bizonytalanság mellett idén 6-7 százalékkal csökkenhet az ipari termelés, jövőre a bázishatások miatt azonban érdemi, akár 12-13 százalékos növekedés is várható, jövő áprilisban az idei alacsony bázis miatt a növekedés elérheti a 60 százalékot is.