Idén szeptemberben az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árak alakulását a nyers- és alapanyagok világpiaci árváltozása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta - közölte a statisztikai hivatal.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,1, a 28 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai 2,1 százalékkal nőttek az előző év szeptemberéhez képest.

2019. szeptemberben a 2018. szeptemberihez képest:

 

  • Az ipar belföldi értékesítési árai 2,3 százalékkal nőttek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártókban 5,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,8 százalékkal emelkedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítés árai 2,1 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,0 százalékkal nőttek, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban - a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások következtében - 18 százalékkal csökkentek az árak.

 

2019. január-szeptemberben a 2018. január-szeptemberihez képest:

 

  • A belföldi értékesítés árai 4,3, az exportértékesítéséi 1,2 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal emelkedtek.