Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) továbbra is érezhető volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan kismértékben változtak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,8 százalékkal magasabbak, a 32 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártókban 5,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,1 százalékkal emelkedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 5,3 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparéi 6 százalékkal nőttek, míg a 4,9 százalékos súlyú energiaipar árai 9,5 százalékkal csökkentek.

A január-július időszakban a tavalyihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai 0,5, az exportértékesítéséi 4,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,4 százalékkal magasabbak voltak.