Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölt adattal.

Így 2018. január-augusztusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

A hónapban év/év alapon az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 1,4 százalékkal bővült.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (11 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,3 százalék), a használtcikk- (8,1 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,2 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (2,2 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 45 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,2 százalékkal nőtt.

A kiskeradatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal emelkedtek.

A hónapban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1029 milliárd forint volt.

Képünk forrása: Shutterstock