A friss adatok szerint 2019. áprilisban - idén erre a hónapra eset a húsvét - a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Így 2019. január-áprilisban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,8 százalékkal nagyobb volt az előző évinél - közölte a KSH.

2019. áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,1 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,7 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7 százalékkal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 6,6 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (18 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (10 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (7,4 százalék). A könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben nem változott, a használtcikk- (-0,9 százalék), illetve a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (-8,6 százalék) pedig csökkent a forgalom volumene.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,5 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 10 százalékkal emelkedtek.

Ez azt jelenti, hogy 2019. áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1001 milliárd forint volt.