Egyre többet költünk a boltokban

Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 21. csütörtök, 09:17
Fotó: Pixabay

2018. decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1 százalékkal nőtt. (A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölt adattal.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,9 százalékkal bővült, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,2 százalékkal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,5 százalék), iparcikk jellegű vegyes (8,4 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (6,8 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,3 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk- (-3,6 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (-1,5 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,9 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,5 százalékkal emelkedtek.

2018. decemberben:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1141 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2018-ban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK