Itt költöttek sokat a magyarok

Idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A forgalom volumene 2018. január–májusban - naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szabó Zsuzsanna, 2018. július 24. kedd, 09:04
Fotó: Shutterstock

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,7 százalékkal nőtt 2018. májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva. A második becslés adata 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene idén májusban 5,6 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal nőtt ugyan ebben az időszakban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8 százalékkal emelkedett 2018 májusában tavaly májushoz viszonyítva. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (15 százalék), a használtcikk- (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,2 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,3 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (5,1 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,1 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,4 százalékkal nőttek.

Idén májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 955 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 7,1 százalékkal emelkedett 2018. január-májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva. Ugyanebben az időszakban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK