KSH: erősen olvad a külkereskedelmi többlet

Jelentősen lecsökkent a külkereskedelmi terméktöbblet tavaly decemberben a Központi Statisztikai Hivatal második becslése alapján: mindössze 114 millió eurót (38,528 milliárd forintot) tett ki. A behozatal gyorsabb ütemben nőtt, mint a kivitel.
Szabó Dániel, 2020. március 3. kedd, 09:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Tavaly decemberben a kivitel volumene 0,5 százalékkal mérséklődött, a behozatalé 4,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az export többlete 114 millió euró volt, az egyenleg 267 millió euróval romlott a 2018. decemberihez mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,1 százalékkal csökkent, a behozatalé 1,7 százalékkal nőtt. 2019. január-decemberben a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 4,9 milliárd eurót tett ki, 665 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban - írja a KSH.

2019. decemberben:

 • A kivitel értéke 7,5 milliárd euró (2499 milliárd forint), a behozatalé 7,4 milliárd euró (2462 milliárd forint) volt.

2019. decemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 1,3 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 267 millió euróval romlott.
 • A termékimport forintban mért árszínvonala 0,8, a termékexporté 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,1 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 2,4, a dollárral szemben 4,9 százalékkal gyengült.
 • A gépek és szállítóeszközök 2018. decemberi áron számított kivitele 1,9, behozatala 0,1 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja kismértékben nőtt, importja pár százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az exportoldali növekedés a személygépkocsik és az autóbuszok, míg az importoldali csökkenés a gépjárműalkatrészek és a személygépkocsik forgalomváltozásával függ össze. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele kismértékben csökkent, behozatala viszont közel negyedével emelkedett. A növekedést az import esetében a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek, illetve a vezetékes távbeszélő és távíró készülék, videótelefon és azok alkatrészeinek, a csökkenést a kivitel esetében a TV-készülékek, valamint a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte. A villamos gép, készülék és műszer kivitele több mint hatodával, behozatala kismértékben emelkedett. A növekedést exportban az elektromos akkumulátor és alkatrészeinek, valamint az elektromos transzformátor és alkatrészeinek, importban az elektronikus integrált áramkör forgalma befolyásolta. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja több mint hetedével, importja csupán pár százalékkal maradt el 2018 azonos időszakához képest. A csökkenést mindkét oldalon a szikragyújtású belső égésű motorok, ezen kívül a kivitelben a dízelmotorok, az importban a belső égésű motorok alkatrészeinek forgalomváltozása befolyásolta.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 3,8 százalékkal csökkent, importja 4,4 százalékkal emelkedett.
 • Az energiahordozók exportvolumene 15 százalékkal visszaesett, importvolumene 24 százalékkal nőtt. A behozatali oldali növekedés a kőolaj és kőolajtermékek, az exportoldali csökkenés a természetes és mesterséges gáz, illetve a villamos energia forgalomváltozásával magyarázható.
 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,9, a behozataláé 7,5 százalékkal növekedett. A mindkét oldali növekedés egyik fontos tényezője a hús és húskészítmények, ezen kívül a behozatalban a zöldségféle és gyümölcs forgalomváltozása volt.
 • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 3,4 százalékkal mérséklődött, az onnan érkező behozatalé 2,3 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi többlet 328 millió euróval csökkent, 377 millió eurót tett ki. Az export 77, az import 73 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 11, a behozatalé 10 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 61 millió euróval javult, 263 millió eurós passzívumot mutatott.

2019. január-decemberben:

 • A kivitel értéke 108,9 milliárd euró (35,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 104,1 milliárd euró (33,8 ezer milliárd forint) volt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.03.03 13:12

@tever kneif: Urambátyám közoktatásban és felsőoktatásban kutatás?
A nerlovag strómanok által felvásárolt iparban gyártásba vitel?
Fejlesztés orbániában?

A magyar új gondolatok és javaslatok még termelődnek, csak nem itthon hasznosulnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.03.03 12:01

@tever kneif:
"Kutatas, fejlesztes, uj gondolatok, javaslatok, elkepzelesek megvalositasat kell merlegelni es gyartasba vinni"
Talán nem stadionokat kellene építeni, közben leamortizálni a felsőoktatást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2020.03.03 11:10

@tever kneif: ne adj ötleteket, épp eleget buktunk a keleti nyitásnak hívott lopáson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2020.03.03 10:56

Uj INNOVATIV termekeket var a piac.
Kutatas, fejlesztes, uj gondolatok, javaslatok, elkepzelesek megvalositasat kell merlegelni es gyartasba vinni.
Risikoval jar, de nincs mas ut.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2020.03.03 10:31

Uj piacokra van szuksege a magyar termekeknek, tehat PIACKUTATAS a jelszo.
A meglevo piacokon fokozni kell a MARKETING aktivitast. Szeles korben kell megismertetni a magyar termekeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html