Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban a kivitel értéke 9,1 milliárd euró (2946 milliárd forint), a behozatalé 8,9 milliárd euró (2879 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 8,3, az importé 9,2 százalékkal nőtt.

A termék-külkereskedelem aktívuma 53 millió euróval mérséklődött. (Az egyenleg 73 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 0,2 százalékkal csökkent, kivitelben 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 0,2, a dollárral szemben 4,3 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2018. júliusi áron számított kivitele 13, behozatala 12 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja közel harmadával, importja hatodával nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés exportoldalon a személygépkocsik, importoldalon pedig a gépjárműalkatrészek forgalomváltozásának köszönhető.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele és behozatala egyaránt több mint harmadával nőtt. A növekedést mindkét irányban a távbeszélő készülékek és alkatrészeinek, exportban még a rádióhullám elvén működő készülékeknek és azok alkatrészeinek, valamint a videofelvevő- és lejátszó készülékeknek a forgalomváltozása eredményezte.

A villamos gép, készülék és műszer kivitele közel tizedével, behozatala közel hetedével emelkedett. A növekedést mindkét irányban az elektronikus integrált áramkör, valamint az elektromos akkumulátor és annak alkatrészének forgalma befolyásolta.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,8, az importja 7,9 százalékkal nőtt.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal visszaesett, míg importvolumene 9,6 százalékkal nőtt. A csökkenés kivitelben a kőolaj és kőolajtermékek, míg az importoldali növekedés a természetes és mesterséges gáz forgalomváltozásával magyarázható.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,5, behozataláé pedig 6,6 százalékkal növekedett. A növekedést exportban a gabona és gabonakészítmények, valamint a hús és húskészítmények, importban pedig a zöldségféle és gyümölcs, a hús és húskészítmények, illetve a tejtermék és tojás forgalomváltozása eredményezte.