Ennyi magyar árut adtunk el külföldre májusban

2018 májusában a kivitel volumene nem változott, a behozatalé 2,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 596 millió euró volt, amely 226 millió euróval kevesebb a 2017 májusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 4,4 százalékkal emelkedett. 2018 első öt hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 3,2 milliárd euró volt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 2. csütörtök, 09:03
Fotó: Shutterstock

2018. májusban:

 • A kivitel értéke 9,1 milliárd euró (2864 milliárd forint), a behozatalé 8,5 milliárd euró (2674 milliárd forint) volt.

2018. májusban az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 0,2, az importé 2,9 százalékkal emelkedett.
 • A külkereskedelmi aktívum 226 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 19 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2, míg exportban 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,2 százalékkal le-, míg a dollárral szemben 4,5 százalékkal felértékelődött.
 • A gépek és szállítóeszközök 2017. májusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,4 százalékkal csökkent, a behozatalban 3,2 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportjának kismértékű csökkenését a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja több mint tizedével csökkent, míg importja szinte nem változott. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja alig változott, exportja viszont hetedével emelkedett, ami főként a rádiókészülékek, a televíziókészülékek, valamint az autóvezetést segítő radarkészülékek forgalomváltozásával függ össze. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala közel tizedével bővült, a növekedésben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek, valamint az elektronikus integrált áramkör importja dominált.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 6, az importé 5,7 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele közel ötödével, behozatala több mint tizedével növekedett. A műanyag-alapanyagok exportja közel hetedével, importja kismértékben emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól, behozatala viszont ugyanennyivel növekedett. A kivitelben és a behozatalban egyaránt az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. A vas és acél forgalma importoldalon kismértékben, exportoldalon több mint hetedével bővült, a növekedést mindkét oldalon a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozása eredményezte. A színesfém kivitele közel hetedével, behozatala viszont ennél kisebb mértékben emelkedett, mindkét oldalon a megmunkálatlan alumínium, az alumíniumrúd és -profil, valamint az alumíniumlap, -lemez és -szalag forgalma dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma mindkét irányban kismértékben elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől.
 • Az energiahordozók importvolumene 18, exportvolumene 12 százalékkal mérséklődött. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint tizedével, kivitele ennél kisebb mértékben csökkent. A természetes és mesterséges gáz importja jelentősen, közel 40 százalékkal visszaesett. A villamosenergia-behozatal több mint tizedével csökkent.
 • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11 százalékkal csökkent, az importé 4,8 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja a felére esett vissza, importja viszont kismértékben nőtt. A kivitelben a búza és a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, a behozatalban a kenyér és más pékáru forgalomnövekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja és importja egyaránt kismértékben emelkedett: a növekedés az élelmezési célú baromfi forgalmával függ össze. Az ital és dohány exportja közel ötödével, importja kismértékben nőtt. A növekedés az importban a feldolgozatlan dohány és az ásványvíz, az exportban az ásványvíz, valamint a cigaretta és a szivar forgalomváltozásának tulajdonítható.
 • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 2,9, a behozatalé 2 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 19 millió euróval növekedett, és 852 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 11 százalékkal mérséklődött, a behozatalé viszont 3,6 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 245 millió euróval romlott, és 255 millió eurós passzívumot mutatott.

2018. január-májusban:

 • A kivitel értéke 43,8 milliárd euró (13 677 milliárd forint), a behozatalé 40,6 milliárd euró (12 671 milliárd forint) volt.

2018. január-májusban az egy évvel korábbihoz képest:

 • A kivitel volumene 4,7, a behozatalé 6,3 százalékkal emelkedett.
 • A külkereskedelmi mérleg többlete 552 millió euróval csökkent, és 3,2 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 0,4, exportban 0,2 százalékkal nőtt az előző év első öt hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,2 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 0,8 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva azonban 11 százalékkal felértékelődött.
Forrás: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK