Idén szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,3, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019. január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 5,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2019. szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

 

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,8 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,4 százalékkal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,6 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,6 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,5 százalék), a használtcikk- (4,7 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (2,9 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,7 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,1 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17 százalékkal emelkedtek.
A KSH szerdán közölte a lakásépítések számáról szóló friss adatokat is.