Ki nem dolgozik még Magyarországon? Hamarosan kiderül

Acélos munkaügyi számok és markáns beruházási adatok érkezhetnek csütörtökön Magyarországról. A jövő héten a brexit friss hírei mellett a német Ifo-index okozhat meglepetést Európában.
Domokos László, 2018. november 24. szombat, 15:43
Fotó: Reuters

Kevés magyar makroadat érkezik a jövő héten. A KSH szerdán a legfrissebb, októberi munkaerőpiaci statisztikákat publikálja. Minden valószínűség szerint a számok továbbra is rendkívül feszes munkaerőpiacot mutatnak majd. A munkanélküliségi ráta hónapok óta stabilan a teljes foglalkoztatást jelző négy százalékos szint alatt jár, szeptemberben 3,8 százalék volt.

Az ÁKK a szokásos keddi háromhónapos dkj-aukció mellett csütörtökön éves papírokat kínál fel az elsődleges forgalmazóknak.

Szintén csütörtökön derül ki, hogyan alakult a beruházások értéke 2018. harmadik negyedévében.  Idén április-júniusban még tartott a dübörgés. A beruházások volumene ugyanis 15 százalékkal haladta meg az előző évi magas bázist. A beruházások növekedése szinte a teljes magyar gazdaságot jellemezte. Így 2018 első félévében a beruházások volumene 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Pénteken pedig az MNB publikálja a befektetési alapok mérlegének októberi alakulását.

A héten az euróövezetben főleg inflációs statisztikák és bizalmi indexek uralják majd a híreket - a politikai fejlemények (brexit és németek) mellett. Többek közt a novemberi előzetes inflációs adatok, a német Ifo-index és az euróövezet gazdasági hangulatindexe állhat a figyelem középpontjában. A piaci várakozások alapján a bizalmi indexek nyomán vélhetően mind bizonytalanabbá válnak a növekedési kilátások.

Az euró övezet fogyasztói árindexe az olajárak alakulásával párhuzamosan kissé csökkenhette novemberben, a maginfláció esetében azonban minimális emelkedést (de még mindig célérték alatt) prognosztizálnak az elemzők. A pénzromlás üteme az októberi 2,2 százalékról ugyanis 2,1 százalékra szelidülhetett.

Az USA-ban is fogyasztási és jövedelmi adatokat publikálnak, valamint szerdán kijön a harmadik negyedéves GDP-re vonatkozó második becslés - a piac szerint az első becslés 3,5 százaléka után 3,6 százalék lehet az új érték.

Így a Fed decemberre várt kamatemelésére vonatkozó várakozásokat valószínűleg nem, de a 2019-es kamatpályával kapcsolatos elképzeléseket árnyalhatják a jövő héten érkező amerikai adatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.11.25 11:44

@Panzerkraftwagen_Drei: Neked már régen beakadt a lemez a nyuggerezésnél. Na ide figyelj! Először is a nyugdíjas nem ingyenélő, több évtized munkájával és befizetett járulékával megszolgálta a nyugdíját. Másrészt ezt a kormányt nem én választottam, sohasem szavaztam a Fideszre és nem is fogok. A szavazati jogom viszont megmarad, bármennyire is szeretnéd elvenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.24 23:51

@laci_52: "Sokan a felhalmozott vagyonukból és/vagy annak hozadékából... élnek."

És sokkal többen szimplán csak a dolgozó társadalomból, ingyenélőként, ugye nyuggerkém?? Hogy van pofátok még kormányt is választani a kitartóitoknak??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.11.24 23:31

Az a 3,8 százalékos munkanélküliségi ráta azt mutatja,hogy ma már mindenki dolgozik, aki akar. Sokan vannak még, akik feketén dolgoznak. Ma már nincs KMK, nem kötelező munkaviszonyban lenni, senkitől sem kérdezi meg a rendőr, miből él. Sokan a felhalmozott vagyonukból és/vagy annak hozadékából(pl. ingatlan vagy egyéb vagyontárgy bérbeadásából) élnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html