Durván visszaesett a szolgáltatáskivitel is

A második negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 40, importja 25 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest.
Rácz Gergő, 2020. augusztus 28. péntek, 09:44
Fotó: Getty Images

A többlet 790 millió euró volt, 1634 millió euróval kevesebb a tavalyi második negyedévinél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelem több területén az előző negyedévihez képest még tovább fokozódtak.

Az export értéke 4,1 milliárd euró (1,4 ezer milliárd forint), az importé 3,3 milliárd euró (1,2 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem többlete 790 millió eurót (278 milliárd forintot) tett ki.

Szolgáltatásexportunk 55, -importunk 61 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 242 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnereink közül az összforgalomból Németország 19, az Egyesült Államok 9,5, az Egyesült Királyság 8 százalékban részesedett.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 57 százalék (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 30 százalék) volt, ezt követték a szállítási szolgáltatások 21, és a turizmus 11 százalékkal.

Import tekintetében is ugyanezek a szolgáltatáscsoportok domináltak. Az üzleti szolgáltatások részesedése volt a legkiemelkedőbb 67 százalékkal (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 40 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 19, a turizmus 9,3 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK