A KSH szerint a növekedést alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták. A legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint a villamosberendezés-gyártás árai emelkedtek.

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, amit elsősorban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak 1,7, illetve a járműgyártási árak 1,2 százalékos visszaesése indukált. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,8 százalékkal nőttek, a legnagyobb mértékben, 2 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozás területén, de 1,3-1,3 százalékkal nőttek az árak az élelmiszeripar és villamos berendezés gyártás területén, valamint 1,2 százalékkal a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar területén.

Az áremelkedések okai a KSH szerint főként a szokásos év eleji áremelések és a decemberi akciók utáni "normál árak" voltak. Nagyobb, 2,6 százalékos árcsökkenés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása ágazatban történt, de 1,2 százalékkal csökkentek az árak a járműgyártásban is. A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke mínusz 0,1 és plusz 1,1 százalék között alakult. 2012. januárhoz képest a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,1 százalékos árnövekedés volt.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 januárjában az előző havihoz képest 2,3 százalékkal emelkedtek, főképp az árfolyamváltozás miatt. Gyengült a forint mindkét devizanemhez képest; az euróhoz mérten jelentősebb (3 százalék), a dollárhoz mérten kisebb mértékű (1,6 százalék) volt a változás. Minden ágazatban emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékben - 6,2 százalékkal - a gyógyszeriparban, a vevők összetételének változása és a kifutó, decemberi kedvezményes árak miatt.

Jelentős áremelkedést mért a KSH a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (3,3 százalék) és az élelmiszer-ipari (2,9 százalék) ágazatokban is. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 5,6 százalékkal emelkedtek a nemzetközi energiatőzsdei árak növekedése miatt. Az előző év azonos időszakához képest az ipar forintban mért exportárai 1,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,5 százalékkal csökkentek. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak.

A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedtek. 2012. januárral összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,0, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,5 százalékos árcsökkenés történt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. januári alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. március 4-én jelenik meg.

Nagyot estek a beruházások

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől, az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,9 százalékkal, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított indexek alapján 3,7 százalékkal csökkent a beruházási volumen. Tavaly az utolsó negyedévben az építési beruházások nagymértékben, 15,1 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,6 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben az egyharmad súlyt képviselő feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal emelkedtek.

2012-ben folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén. A 19 nemzetgazdasági ág közül 16 ágban volumencsökkenés figyelhető meg. Az építési beruházások 10,6 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal emelkedtek - áll a közleményben. A feldolgozóiparon belül számottevően nőttek a beruházások a járműgyártásban, és jelentősen bővültek a beruházások a gép, gépberendezés gyártásában, a villamos berendezések gyártásában, és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában is.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalom-biztosítás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményének az év utolsó negyedévében kimutatott kiugró, 26,1 százalékos növekedése a tározók, gátak és belvízcsatornák építésének köszönhető. A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 14,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához viszonyítva, amelynek oka a szárazföldi-, csővezetékes szállítás, légi szállítás továbbá a gyorsforgalmi úthálózat-építés és fejlesztések beruházásainak jelentős csökkenése.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011 utolsó negyedévében.

Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult egyetemi nagyberuházások tavaly befejeződtek, amelynek következtében az oktatás nemzetgazdasági ág beruházás teljesítménye nagyarányú, több mint 36 százalékos csökkenést mutatott. Jelentősen, 32,8 százalékkal elmaradtak a beruházások a korábbi időszakhoz képest humán-egészségügy, és a szociális ellátás területén, és több mint 59 százalékkal csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágakban is.

Éves szinten a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás nemzetgazdasági ágban 38,6 százalékkal csökkentek a beruházások, ahol az elmúlt évben nagyobb hálózatépítési és felújítási munkákat végeztek. Szintén a bázishatásnak köszönhető a pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházásainak 37,3 százalékos visszaesése - írja a KSH.

A kis súlyú ágak közül a folyamatos hálózatfejlesztések és a digitális vételre való átállás eredményezték az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág 10,9 százalékos bővülését. A beruházások volumene mérséklődött a kereskedelem, gépjárműjavítás (2,6 százalék), valamint a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat (1,9 százalék) nemzetgazdasági ágban. A legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházásai 4,9 százalékkal emelkedtek a korábbi időszakhoz képest - közölte a KSH.