Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztóiár-index számítása során mind az átlagárak, mind az indexek több tizedes jegy pontossággal készülnek el - közölte a statisztikai hivatal.

Ezt követően, az eredmények közzétételekor, az adatokat kerekítik:

  • az átlagáraknál tizedes jegy nélkül, egész forint összegre, az ezres nagyságrendet meghaladó esetekben tíz forintra, vagy annak többszörösére végződő összegre,
  • az indexeknél pedig egy tizedes jegyre.

Az éves átlagos árváltozást jelző fogyasztóiár-index - amelyet a 2019. január 15-én megjelent gyorstájékoztatóban publikáltak - 2018-ban 102,8 százalék volt az előző évhez viszonyítva - azaz 2,8 százalékos volt az éves átlagos infláció.

Az árindex a két tizedes jegyre kerekített 12 havi árváltozást mutató adatok számtani átlagaként készül, ahol az egyes hónapok egyenlő súllyal szerepelnek a számításban. Az eredményül kapott érték ezt követően kerekítik egy tizedes jegy pontosságúra. A KSH publikációiban ez az egy tizedes jegy pontosságú érték szerepel. - hangsúlyozta Központi Statisztikai Hivatal.

A mostani megszólalás oka, hogy múlt pénteken az Alapblog egy írása arról számolt be, hogy a KSH gyorstájékoztatóiban közölt számokat átlagolva az jön ki, hogy a 2018-as infláció pontosan 2,85 százalék volt. Ez most 2,8 vagy 2,9 százalék - tették fel a kérdést. Az írás szerzője azt is megjegyezte, hogy az egyik lehetséges magyarázat az, hogy egynél több tizedesjegy felhasználásával számolják a havi értéket, így pedig kijöhetett az éves ütemre a 2,850 százaléknál kisebb érték - így már érthető a 2,8 százalékos végeredmény. A jelek szerint ez a verzió állt a legközelebb a valósághoz.