KSH: szakmailag független, pártsemleges intézményként működik a hivatal

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a statisztikai törvényben meghatározott módon szakmailag független, pártsemleges intézményként működik, az általa közölt adatok előállításában, közzétételében semmiféle politikai elkötelezettség nem érvényesül - közölte a KSH kedden az MTI-vel.
MTI-Eco, 2014. január 7. kedd, 16:32
Fotó: Napi.hu

A KSH szerint "a politikai viták hevében fel-felbukkan az állítás, miszerint a statisztikai hivatal a valóságosnál kedvezőbbnek láttatja a gazdasági és társadalmi élet jelenségeit".

A KSH szerint ez a "kitétel" különösen gyakran fordul elő a foglalkoztatottsági adatok, a munkanélküliség tényszámai kapcsán. Mivel a KSH tevékenységét az adatgyűjtésektől a tájékoztatásig hazai és európai uniós jogszabályok határolják be, a hivatal szükségesnek látja leszögezni: a statisztikai törvényben meghatározott módon szakmailag független, pártsemleges intézményként működik.

A statisztikai szolgálat központi szerveként a KSH az ország társadalmi, gazdasági állapotát, folyamatait, jelenségeit mindenfajta elfogultság nélkül mutatja be és tárja a nyilvánosság elé, már csak azért is, mert a statisztikai megfigyelések során alkalmazott módszertanok uniós jogszabályokon és nemzetközi ajánlásokon alapulnak, amelyeket minden uniós tagállam statisztikai szolgálata, így a magyar KSH is köteles követni.

A munkaerő-piaci adatokkal kapcsolatban a KSH kifejti: immár huszonkettedik esztendeje ugyanazon módszertani előírások szerint vizsgálják a munkavállalók helyzetét. A munkaerő-felmérés célja, hogy mind a foglalkoztatottság, mind a munkanélküliség alakulását a nemzetközi módszertannak megfelelően, a mindenkori munkaügyi szabályozástól, annak változásaitól függetlenül a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) fogalmait felhasználva figyelje meg.

Az Európai Unióban ez az egyik legszigorúbban harmonizált statisztika, ami elősegíti a tagországokban zajló munkaerő-piaci folyamatok összehasonlíthatóságát.

Mivel a foglalkoztatottsági adatokat illetően időnként elhangzik az a "vád" is, miszerint ebbe beszámítják a külföldön dolgozókat is, a KSH megjegyzi, hogy az általa publikált munkaerő-felmérésből származó foglalkoztatotti létszámadatok a nemzetközi módszertannak megfelelően a külföldön dolgozó személyek közül azoknak az adatait tartalmazzák, akik továbbra is egy magyarországi háztartás tagjai. Ezek a személyek vagy napi rendszerességgel ingáznak külföldre, vagy pedig huzamosabb ideig külföldön dolgoznak, de rendszeresen hazajárnak, és jövedelmükkel hozzájárulnak az adatot szolgáltató háztartás tagjainak megélhetéséhez.

A felmérés nem tartalmazza azoknak a háztartásoknak az adatait, amelyeknek minden tagja külföldön tartózkodik, így a háztartás megélhetési költségei is külföldön merülnek fel.

A felvétel adatai szerint 2013 őszén a külföldön munkát vállalók száma 98-99 ezerre tehető, ami mintegy 12 ezer fős növekedés az előző évhez képest. A foglalkoztatottak hazai számába ugyanakkor nem tartoznak bele azok a külföldiek, akik Magyarországon dolgoznak, de külföldi háztartás tagjai (vagyis rendszeresen, akár naponta, akár ritkábban hazajárnak és magyarországi keresetükkel saját országukban élő háztartásuk kiadásainak fedezéséhez járulnak hozzá) - hívja fel a figyelmet a KSH.

A statisztikai hivatal január 3-án közölte a legfrissebb, - tavaly őszre vonatkozó - foglalkoztatási adatokat, amelyekre aznap reagálva az MSZP kifejtette: az Orbán-kormány "csak a megtévesztő foglalkoztatási statisztikákban teljesít jobban".

Burány Sándor ellenzéki országgyűlési képviselő közleményében kiemelte: a KSH hivatkozott adatai továbbra is tartalmazzák a külföldön dolgozókat, a közmunkásokat, sőt a feketén foglalkoztatottakat is. Magyarországon a valóságban jóval kevesebben dolgoznak, és jóval többen élnek rosszabbul, mint négy éve - vélekedett a szocialista képviselő.

A Jobbik múlt pénteki közleménye szerint mind a foglalkoztatási, mind pedig az államháztartási hiányra vonatkozó adatokat jelentősen torzítja például a közmunkások szerepeltetése a foglalkoztatási statisztikákban, vagy a külföldi multinacionális cégek magyarországi szerepvállalása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

janus, 2014.01.07 20:36

igen körűbelül annyira mint apósom anyósomtól.."szinte" függetlenül alakítja véleményét...szánalmas nyilatkozat..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Somabaggio, 2014.01.07 19:52

@Somabaggio: a KSH-nál miért nem tudnak számolni?Én külpolitikai elemző vagyok és gazdaságtörténész általánosban kettes voltam matekból aztán is csak 3-as 4-es de a kézilabda, vízilabda, foci vb-ken az odsszokon rmegtanultam számolni, stastisztikából már jeles voltam több egyetemen is-evolúció(DD).és nem DD.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Somabaggio, 2014.01.07 19:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Somabaggio, 2014.01.07 19:49

Úgy hazudik, a KSH,m int a vízfolyás!

Csak az a gond hogy ha 4 millióan dolgoznak?! Mióta? akkor van 1-1,5 millió gyermek, 2 millió nyugdíjas-ez eddig
7,5 millió. Ha 9 millió 700 000-en vagyunk akkor hány munkanélküli van? 2 millió 200 ezer.Eg: 22, 681%-os a munkanélküliség Mo-n.

Ez csak 5%-al jobb mint a spanyol, görög adatok.Éppen hogy szignifikáns vagy nem szignifikáns különbség. Pedig én Faragónál a KSH volt igazgatójánál is- tanultam a statisztikát.

Utazási statisztika miről beszélünk évi 10 000 (sic!) embert megkérdeznek mennyien utaztak külföldre, kijött 4%-röhej, csak a Francia Riviérára 50%-al többen utaztak, mint tavaly(sic!).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2014.01.07 19:42

Ha úgy lenne, amint írják, akkor minek erről cikkezni?
Egyébként meg: a nagy l....f..t!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html