A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 1,9 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 9,8 százalékkal emelkedett - közölte a statisztikai hivatal.

A külföldi vendégek száma 9,2, a vendégéjszakáké 10 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák kétharmadát Budapest-Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 9,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A magyar vendégek száma 3,4 százalékkal bővült, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal kevesebb volt. A vendégszám 551 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 millió volt. Utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben csökkent, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt.

A legtöbb éjszakát (18 százalék) a Balatonnál töltötték, ahol a bővülés mértéke 7,2 százalék volt. A belföldivendég-éjszakák számának csökkenéséhez hozzájárult, hogy az előző évben az október 23-ai ünnep 4 napos hosszú hétvégére esett, ebben az évben viszont október 23-a szerda volt.

A szállodák szobakihasználtsága 64,9 százalék volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 9,8 százalékkal (51 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,9 százalékkal (30 milliárd forintra) emelkedett.