Ennyivel nőttek az árak az iparban

Novemberben az ipari termelői árak összességében 5,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozást befolyásolta a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása is. A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,7 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,7, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 4,3 százalékkal nőttek az előző év novemberihez képest.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 4. péntek, 09:00
Fotó: Pixabay

2018. novemberben a 2017. novemberihez képest:

  • Az ipar belföldi értékesítési árai 6,7 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 8,8, a beruházási javakat gyártókban 4,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,1 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítés árai 4,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,7, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 22 százalékkal nőttek az árak a nemzetközi villamosenergia-piacon történt jelentős drágulás következtében.

2018. január-novemberben a 2017. január-novemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai 6, az exportértékesítéséi 5,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal magasabbak voltak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK