Új igazgatóság és felügyelőbizottság gyürkőzhet neki a szemétkáosz megoldásának az állami kukaholdingnál, ugyanis Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Pankucsi Zoltánt nevezte ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnökének február 8-tól - az erről szóló bejegyzések március 6-án jelentek meg a cégadatbázisokban.

Az igazgatóság elnöki tisztét tavaly június 23. óta Gyalog Gábor látta el, az ő neve már nem is szerepel a kukaholding vezetői között.

Bőven lesz feladata Pankucsi Zoltánnak, hiszen a kukaholdingnak gyakorlatilag a 2016-os megalakulása óta folyamatosan gondjai vannak a hulladékdíjak beszedésével vagy a szemétszállító cégek költségeinek fedezésével.

Az új igazgatósági elnök a Deloitte Magyarország egyik igazgatója volt 2016 szeptemberétől 2018 decemberig, idén januárban pedig saját céget alapított Valóságkutató Kft. néven. Három és fél évig a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkári pozícióját töltötte be, továbbá tagja volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítását előkészítő munkacsoportnak is. Első munkahelye a Pénzügyminisztérium számviteli főosztálya volt, majd szakmai menedzserként dolgozott az Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft.-nél. A Nemzetgazdasági Minisztérium számviteli és szakképzési főosztályának vezetését 2010-től látta el.

Kép: Pankucsi Zoltán

Az igazgatóság tagja lett még Búsi Lajos, aki a Földművelésügyi Minisztériumban volt korábban zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár, de 1990 óta tagja a Fidesznek, parlamenti képviselő is volt.

Szintén új tagja az igazgatóságnak Dukai Miklós (egykori fideszes szentendrei önkormányzati képviselő), aki a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára volt, de 2006-ban a Valton Security őrző-védő társaság irodavezetőjeként is dolgozott, korábban ügyvédjelöltként pedig a Papcsák ügyvédi irodában.

Kazella Zsolt szintén a kukaholding igazgatósági tagja lett, aki korábban a Hungexpo Zrt.-ben és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ben volt vezető tisztségviselő.

Legutóbb Székely László ombudsman vizsgálatából derült ki, hogy az állami kukaholding hosszú időn keresztül nem tett eleget a jogszabályi feltételeknek, azaz a negyedévenkénti számlázási kötelezettségének, ennek okáról és következményeiről pedig nem adott tájékoztatást az ingatlanhasználóknak. Jelentős késéssel és közel egyszerre érkeztek meg például Geszten a 2017-es évre vonatkozó szemétszállítási díj számlák, ezek kifizetése aránytalan terhet jelent a településen élőknek - panaszolta egy beadvány szerzője az ombudsmannak.

Személyes behajtás

A kukaholding szerint azonban minden rendben van a számlákkal. Tavaly decemberben jelentette be az állami társaság, hogy megkezdte az utolsó negyedéves, illetve elmaradt szemétszállítási számlák kiküldését az ügyfeleknek. Minden ügyfélnek kamatmentes részletfizetési kedvezményt biztosít a visszamenőleges számlák kifizetésére. A szekszárdi központú Alisca Terra Kft. nevű önkormányzati hulladékszállító cég pedig most márciusban értesítette a lakosságot, hogy a kukaholding a szemétdíj beszedésére a Felsőszentiváni Plusz-Profit Bt. hátralékkezelő munkatársait bízta meg, akik személyesen keresik fel az ügyfeleket.

A Világgazdaság írta meg elsőként, hogy a szemétdíjak beszedésére létrehozott állami cég a 2016-os veszteségénél bő kétszer nagyobb, 3,6 milliárd forintos mínusszal zárta az évet. A cég eredménytartaléka így mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott. A mérleg leadása után szinte a teljes addigi menedzsmentet kirúgták az NHKV-tól - értesült a 24.hu. Menesztették többek között Kántor Miklós gazdasági igazgatót és helyettesét, a jogi igazgatót, valamint Ferencz Kornél vezérigazgatói főtanácsadót is. Költségvetési forrásból pedig újra és újra milliárdokat kell átcsoportosítani a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához: a kormány tavaly októberben az NHKV tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből. Decemberben pedig újabb 5 milliárd forintot kellett átcsoportosítani.