Január elejétől Hajnal Zsolt, a szemétdíjak beszedését végző NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (kukaholding) korábbi vezérigazgató-helyettese látja el megbízott vezetőként a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft. ügyvezetését - írja a Népszva. Az utóbbi cég gyűjti be a lakossági szemetet Észak-Kelet-Pest és Nógrád megye 113 településén.

Október végén a Zöld Híd függesztette fel az általa ellátott térségben a háztartási hulladék elszállítását, miután az anyagi forrásainak biztosítására hivatott NHKV a cég akkori vezetősége szerint nem utalta nekik még az elromlott kukásautóik javításához szükséges összeget sem. Fideszes politikusok ezt az állítást a napilapnak nyilatkozva vitatták.

A Zöld Híd eszközeinek működtetését és így a begyűjtés irányítását az anyagi szükségletek biztosításával együtt akkor a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) vette át. Azóta a Zöld Híd belső életéről hivatalosan keveset tudni, ám a cég háza tájáról számos egybevágó hír kering. Eszerint például - a lapnak szintén nem nyilatkozó - a katasztrófavédelem üzemeltetési költsége jóval magasabb, mint amennyit a cég az NHKV-tól hiába kért.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy az NHKV tavaly november elején megvonta a cégtől úgynevezett "megfelelőségi véleményét", szerződést mindeddig egyetlen helyhatóság sem bontott a Zöld Híddal. A hulladékot így a vállalat mindenütt elszállítja. A Zöld Hídba továbbra se folynak be a hosszútávú üzemeltetéshez és a beruházásokhoz szükséges források: a társulás immáron fideszes vezetője állítólag többször is sikertelen tárgyalásokat folytatott ez ügyben az NHKV-val.