Kukakrízis: ki viszi el a szemetet mától?

Ideiglenes kényszermegoldás körvonalazódik: ugyanaz a cég, de más pénzből üríthetné a kukákat az észak-Pest megyei és nógrádi településeken. Már ha hétfő reggel tényleg elviszik a szemetet csődöt jelentett szolgáltató területén - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2018. október 29. hétfő, 07:19
Fotó: Pixabay

Mutatkozik esély arra, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. hétfőn reggel is elszállítsa a szolgáltatási területéhez tartozó 116 észak-Pest megyei és nógrádi település hulladékát - értesült a napilap.

Pedig a gödöllői központú, önkormányzati hátterű cég pénteken hivatalosan is értesítette az illetékes szerveket - így a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát (BM OKF) -, hogy anyagi ellehetetlenülés miatti felhagy a tevékenységgel. Ilyenkor a BM OKF feladata más közszolgáltató kijelölése.

A péntek esti válságtanácskozáson azonban nem akadt vállalkozó a szemét elszállítására. Így megoldásként felmerült, hogy nem a normál rend szerint a hulladékszállítási díjbevételeket elosztó állami holding, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. forrásaiból, hanem a BM OKF közegészségügyi válsághelyzetre tartogatott keretének terhére, de változatlanul a Zöld Híd ürítse a kukákat.

A hivatalos nyilatkozatok ennél jóval nyugtalanítóbbak. A Népszava tegnap délutáni érdeklődésére a BM OKF annyit rögzített, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszervezik az érintett településeken a hulladékszállítást. Gyenes Szilárd, a Zöld Híd ügyvezetője titoktartási kötelezettségére hivatkozva pedig csak ama csütörtöki nyilatkozatát ismételte meg, hogy üzemanyagkészleteiktől függően az óvodák, oktatási intézmények, kórházak és a - mindszentekre tekintettel - temetők elől megkísérlik a szemét elszállítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK