Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elkövetők térítéses betegellátásra toboroztak pácienseket főként a volt szovjet utódállamokból. A költségvetésnek okozott kár már az akció napján megtérült.

Egy ukrán származású pécsi férfi irányította a külföldi pácienseknek egészségügyi szolgáltatások közvetítésével foglalkozó cégcsoportot. Főként a volt szovjet utódállamokból, Ukrajnából, Moldovából, és Romániából toboroztak betegeket magyarországi térítéses onkológiai ellátásokra. A gyógykezelésekre három különböző klinikán került sor.

A gyanú szerint a gyanúsított férfi cégei a külföldi betegeknek vízum-ügyintézést, betegszállítói-, tolmácsolási- és szálláskeresési szolgáltatást nyújtottak. De ők tartották a kapcsolatot a gyógykezelést végző egészségügyi intézményekkel is. A betegek a gyógykezelések több ezer, sőt esetenként több tízezer eurós díját a közvetítő cégek nevében eljáró személyeknek fizették ki. Ők pedig a közvetítői szolgáltatás díját levonva, a fennmaradó összeget szabályszerűen eljuttatták a klinikáknak.

A teljesen jogszerűnek tűnő ügyletet követően a közvetítő cégek számláikat áfa nélkül állították ki, és bevételeiket adóbevallásukban adómentesnek tüntették fel, holott tisztában voltak azzal, hogy a hatályos áfatörvény alapján az általuk végzett betegközvetítői tevékenység adóköteles tevékenységnek minősül. Így 140 millió forint áfát nem fizettek be az állami költségvetésbe.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók adórevizorokkal, informatikusokkal kiegészülve Baranya, Pest és Hajdú-Bihar megyében dolgoztak. Kora hajnaltól a késő esti órákig összesen tizenkét helyszínen folytak nyomozati cselekmények, házkutatások, lefoglalások történtek. A pécsi férfit elfogták, és gyanúsítottként kihallgatták, továbbá több tanúkihallgatásra is sor került.

Az okozott kár biztosítása érdekében mintegy százötven millió forint értékben zároltak két ingatlant, huszonegy bankszámlát, valamint lefoglaltak tizenegy gépjárművet, készpénzt, és az ügyben érintett cégek üzletrészeit. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik, a bűncselekmény miatt büntetésként akár nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.