Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg több mint 13 ezren járnak külföldi felsőoktatási intézményekbe. Évről évre nő a jelentkezők száma, a legnépszerűbb célországok közül továbbra is Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanul a legtöbb magyar diák - olvasható a portál cikkében.

A brexit körüli bizonytalanságok miatt tavaly majdnem 3 százalékkal csökkent a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma, de a brit kormány bejelentése óta, mely szerint a tanulmányaikat a 2018/19-es évben megkezdők továbbra is az elmúlt években megszokott támogatásokra és kedvező tandíjra jogosultak, a jelentkezések száma 2018-ban ismét fellendült, sőt a 2016-os adatot is meghaladta.

Vélhetően a brexit számlájára írható, hogy 2017-re körülbelül 19 százalékkal nőtt az Ausztriába, 22 százalékkal pedig a Németországba felvételizők száma, s egyre vonzóbb Hollandia és Dánia is. Az elemzés szerint 2013-tól 2016-ig Hollandiában körülbelül 32 százalékkal, Németországban 54 százalékkal nőtt a magyar diákok száma.

Magyarországon is terjed a külföldön már bevett "gap year" gyakorlata, azaz az érettségi utáni évet a fiatalok tájékozódásra tapasztalatszerzésre használják, s csak egy évvel később folytatják a tanulást.

Fotó: Shutterstock