Nem kerülte a külföldi sajtó figyelmét a budapesti aláírásgyűjtés, amelynek célja, hogy népszavazás döntsön a magyar főváros 2024-es olimpiai jelentkezéséről. A Times of India hírportál sportrovata Tarlós István főpolgármestert idézi, aki a rendezés mellett tette le a voksát. A cikk címe szerint Budapestet megrémítette referendum lehetősége.

A GamesBids.com-on megjelent tudósítása szerint gyorsan felpörgött a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezése. A szervezet aktivistái a szükséges 138 ezer aláírás több mint harmadát (közel 50 ezret) gyűjtötték be hétfőig - idézte a hírportál az AFP értesülését.

Ők az elsők

A sajtóban és a közösségi médiában megjelent hírek szerint sorban állnak az emberek azért, hogy aláírhassák a referendum kiírását kezdeményező íveket. És a NOlimpia kezdeményezőinek még mindig van 25 napjuk a szignók gyűjtésére. A Momentum embereit ellenzéki pártok aktivistái is segítik az aláírásgyűjtésben.

Bár az elmúlt években többen felvetették a népszavazás szükségességét, a NOlimpia az első olyan kampány, amely tesz is valamit ennek érdekében - emlékeztet a sporthírportál. Ez a forrás is említést tesz arról, hogy a főpolgármester ellenzi az referendumot.

Van kitől tanulni

Fekete-Győr András, a kampány vezetője a GamesBids.comnak elmondta, hogy szerintük volna jobb helye is annak a pénznek, amit Magyarország az olimpiára költene. Ha az egészségügy, az oktatás, a lakhatás problémáit és más gondjait is megoldja az ország, továbbá ha az olimpiarendezés nem lesz luxus, akkor lehet szó a jelentkezésről. Emellett a jelenlegi pályázati folyamatból nem derül ki, mibe fájna a nagy vállalkozás az országnak.

A főszervező kapcsolatban van Chirs Dempseyvel, a No Boston Olympics kezdeményezőjével. Ez a mozgalom meg tudta győzni az amerikai nagyváros lakóit arról, hogy nem kéne elindulniuk a 2024-es nyári játékok rendezéséért, mivel az súlyos pénzügyi károkat okozna településüknek. Boston visszalépése miatt indította Los Angelest az amerikai olimpiai bizottság.

A budapesti aláírásgyűjtés szervezői az Indexnek azt mondták, hogy nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt. Ha megnézzük, hogy Bostonban, Hamburgban, Rómában vagy akár Krakkóban milyen akciók voltak az olimpia ellen, akkor látható, hogy nem ők mondják el először ezeket az érveket. Ha még Bostonban is úgy gondolták, hogy mások a prioritások, akkor ez Magyarországon hatványozottan igaz.

Kevés a kétharmad

Dempsey azt mondta a GamesBids.com-nak, hogy a múlt héten telefonon beszélt a NOlimpia szervezőivel. Az budapesti csapat azt is elárulta a hírportálnak, hogy kapcsolatba léptek a hamburgi jelentkezést meghiúsító népszavazás kezdeményezőivel, mert tőlük is tanulni szeretnének mozgalmuk sikere érdekében.

A Budapest 2024 szervezőbizottság a napokban közzétett egy közvélemény-kutatást, amely szerint a magyarok 63 százaléka támogatja a budapesti olimpia rendezését. Rossz hír azonban az olimpia híveinek, hogy a 2024-es hamburgi rendezést elutasító népszavazás előtt szintén hatvan százalék fölött volt ez a mutató. A szervezők egyébként azt állítják, hogy készek az üggyel kapcsolatos nyílt vitára.

Zuhanó érdeklődés

A 2022-es téli olimpia rendezése iránt érdeklődő hat városból négy (Krakkó, Lviv, Oslo, Stockholm) visszalépett, ami arra kényszerítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy mindössze két jelentkező (a kazahsztáni Almati és Peking) közül válasszon (Pekingé lett a győztes).

A 2014-es nyári játékok rendezésétől Boston és Hamburg után Roma is visszalépett, miután az olasz főváros polgármester-választásán Virginia Raggi győzött. Az Öt Csillag mozgalom jelöltje kampányában "felelőtlennek" minősítette a jelentkezést és azt mondta, hogy az olimpiára szánt pénzt a város alapvető közszolgáltatásaira kell fordítani.

El kell gondolkodni!

Ha Budapest is hátat fordít a 2024-es játékoknak, akkor a sorozatos kudarcok nyomán a NOB-nak el kell gondolkodnia azon a rendezés nehézségeiről. Az olimpia híveinek ki kell találniuk, hogyan lehetne meggyőzni az adófizetőket arról, hogy az olimpiarendezés gazdaságilag megvalósítható projekt.

A 2024-es jelentkezőknek február 3-ára kell benyújtatniuk végleges pályázatukat. Az ezeket értékelő bizottság május 10-én jön Budapestre, hogy felülvizsgálja a dokumentumban foglaltakat, illetve a tervezett olimpiai helyszíneket.