Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-fertőzések megjelenésével több kutatócsoport kezdte vizsgálni a szennyvizeket világszerte, hogy így becsüljék meg a koronavírus-fertőzések mértékét egy adott közösségen belül. Az Egyesült Államokban és Hollandiában már sikeresen kimutatták a vírus nyomait a csatornarendszerből vett mintákban.

Most ezt a módszert a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol közösen veti be kilenc magyarországi városban (Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Szegeden, Veszprémben), a kutatáshoz pedig a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adott támogatást. A vírus utáni nyomozás hasznos eszköz lehet a fertőzés megjelenésének, visszatérésének jelzésére a helyi terjedés korai szakaszában.

Egy városi szennyvíztisztító telephez több tízezer háztartásból kerül szennyvíz, így a fertőzöttek száma a hagyományos tesztekénél nagyobb mintában vizsgálható. A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható ezzel a módszerrel.