Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP-választáson azok a magyar választópolgárok szavazhatnak levélben, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük, vagyis a romániai, szlovákiai magyarok nem szavazhatnak magyar listákra, csak a lakcímük szerinti tagállam EP-listáira. Éppen ezért az NVI nem is küldött a romániai magyar állampolgároknak szavazási levélcsomagot. Az NVI küldött 340 levélszavazási csomagot Romániába, de ezeket olyan magyar választópolgárok kapják, akiknek a lakcímük unión kívül van (például Szerbia, Ukrajna), de romániai értesítési címet adtak meg.

Összesen 115 ezer választópolgár jogosult levélben szavazni az EP-választáson, közülük 85 ezernek postán küldték ki a szavazási levélcsomagot, a többiek a külképviseleteken vehetik át hétfőtől. Az EP-választáson levélben szavazók túlnyomó többsége - körülbelül 90 százaléka - szerb-magyar kettős állampolgár.

A választáson 8 millió 14 ezer választópolgár szavazhat, ebből 7 millió 896 ezer magyarországi lakcímmel rendelkezik és a több mint tízezer magyarországi szavazókörökben voksolhat, átjelentkezéssel 27 ezren szavazhatnak. Átjelentkezni még május 22-én 16 óráig lehet. Levélben 115 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választó szavazhat. Összesen 3318 uniós állampolgár jelentkezett a magyarországi névjegyzékbe, mert a magyar listákra kíván szavazni. A 132 külképviseleten több mint 13 ezren voksolhatnak, a legtöbben ezúttal is Londonban szavaznának (több mint 1200-an). A külképviseleti névjegyzékbe május 17-én 16 óráig lehet jelentkezni - mondta Pálffy Ilona.

Mi lesz a Nagy-Britanniában élő magyarokkal?

A brexit elmaradása miatt a Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok nem szavazhatnak levélben, ezért nem is küldtek levélszavazási csomagokat Nagy-Britanniába. Akkor sem szavazhatnak levélben ezek a választópolgárok, ha május 23-ig (a nagy-britanniai szavazásig) mégis megvalósulna a brexit.

Az NVI elnöke kiemelte: a tagországok választási szerveivel folyamatosan kapcsolatban vannak, és törlik a magyarországi névjegyzékből azokat, akik más uniós tagállam választói névjegyzékébe felkerülnek. Hangsúlyozta: az információcsere célja, hogy megakadályozzák, hogy egy választópolgár több tagállamban is voksolhasson.

Összesen 8593 olyan választópolgárt töröltek a magyarországi névjegyzékből, akit más uniós tagállamban felvettek a névjegyzékbe, közülük 1640 osztrák, 2812 német, 1324 spanyol listákra szavazna.

Az NVI elnöke elmondta: valamennyi fővárosi kerület választási irodájának vezetője intézkedett arról, hogy nagyobb helyiségekben fogadhassák az átjelentkező szavazókat.

19 órakor zárás

A választás napján 19 órakor ugyan bezárnak a szavazókörök, de a választási eredményt 23 óráig nem közölheti az NVI, mert meg kell várni, hogy az utolsó szavazókör is bezárjon az EU-ban. Olaszországban este 11 órakor fejeződik be a szavazás.

A választási irodák nem adhatják ki a szavazóköri eredményeket, de a pártok a delegáltjaikon keresztül azokhoz a hivatalos eredményközlés előtt is hozzájuthatnak.

Eddig nagyon kevés delegáltat jelentettek be a pártok. Az NVI elnöke kérte a pártokat, minél több delegáltat jelentsenek be a szavazókörökbe. (Szavazókörönként két-két delegáltat küldhetnek a listát állító pártok).