A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A "rekordot" 8,1 milliárdos hiánnyal Pest megye tartja, de egymilliárd forint körüli összeggel már csak a középmezőnybe lehet kerülni. Az érintettek szinte kivétel nélkül a dolgozói létszám csökkentésével és az intézmények összevonásával próbálkoznak. Ez utóbbi arra is lehetőséget teremt, hogy a közeljövőben újabb, feleslegessé váló ingatlanok kerüljenek piacra.

Már az utóbbi hetekben is több tucat értékes ingatlant, iskolát, szociális otthont, kastélyt, művelődési házat és balatoni üdülőt hirdettek meg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat idei költségvetésében 950 millió forintos hiánnyal számol. Ennek lefaragása érdekében a közgyűlés szervezeti átalakításokról döntött: több oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményt összevonnak, 244 állást pedig megszüntetnek.

Ezzel párhuzamosan három nagy értékű ingatlan került piacra: áruba bocsátották többek között a Berkesz belterületén, több mint 12 hektáros területen lévő Vay-kastélyt. Az angolparkkal körülvett műemlék épületben nemrégiben még gyermekotthon működött. Az ingatlan felújítására több milliárd forintot kellene költeni. Ugyancsak eladják a több mint 3,5 hektáros területen lévő nyíregyházi gyermekotthont s az 1,26 hektáros vásárosnaményi Tiszavirág kempinget is. A meghirdetett ingatlanok irányára meghaladja a 900 millió forintot.

A Csongrád megyei önkormányzat idén elsősorban az önként vállalt feladatainak visszafogásával és az igazgatási költségek 30 százalékos csökkentésével igyekszik takarékoskodni, ám a bevételek növelésére is szükség lenne. Emiatt 500 milliós irányáron ismét meghirdették a szegedi Tisza-parton lévő, több mint 6 hektáros Napfény kempinget, amelyben hosszú éveken át egy szálloda és egy fogadó is üzemelt.

A Komárom-Esztergom megyei önkormányzat költségvetésének idei mintegy 1,4 milliárdos hiányát szintén nem lehet csupán a kiadások csökkentésével megoldani, ezért hitelfelvételre és vagyonértékesítésre is szükség van. Ehhez képest a teljesen lepusztult, egykori tatabányai bányászkórházat már több mint tíz éve árulják.

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat idén több mint 15 százalékkal kurtította meg az intézmények költségvetését, ám az ingatlanértékesítés is elkerülhetetlen. Legutóbb egy soproni és egy fertőrákosi ingatlant dobtak piacra.

A 2011-ben mintegy 900 milliós működési hiánnyal kalkuláló Veszprém megyei önkormányzatnak szintén szüksége van arra, hogy különböző vagyonelemeket értékesítsen. A hatmilliárdos adóssággal küzdő Tolna megye is erre készül, míg Vas megválik például badacsonyi üdülőjétől.

Somogy megye a közelmúltban rekordnagyságú, 3,3 milliárd forint értékű, tíz elemből álló ingatlancsomagot dobott piacra annak érdekében, hogy 2,1 milliárdos működési hiányát csökkentse. A vagyonelemek között balatoni vízparti területek, kastélyok, iskola, művelődési ház, sőt a megyei kórház egyik, Kaposvár belvárosában lévő, összesen több mint 27 ezer négyzetméteres régi szárnya is szerepel. A helyhatóság az idén ingatlanok eladásából minimum 500 millió forintos bevételt vár.