Külföldön élő nyugdíjasok reklamáltak az Erzsébet-utalványokért

Mi értelme volt 325 millió forintnyi Erzsébet-utalvány külföldre postázásának? – firtatta Mesterházy Attila, országgyűlési képviselő. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszában azt írta, hogy a külföldön élő nyugdíjasok reklamáltak az utalványokért.
Papp Zsolt, 2017. január 31. kedd, 17:33
Fotó: Napi.hu

A magyar-kormány decemberben minden magyar nyugdíjasnak 10 ezer forint értékben folyósított Erzsébet utalványt. Nem csak a Magyarországon, de a külföldön élő nyugdíjasoknak is postázták a csak Magyarországon felhasználható utalványokat.

Az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet a világ 72 országába 32 500 magyar nyugdíjasnak postázta a készpénhelyettesítőket, ennek értéke 325,5 millió forint volt, míg a postaköltség 52,2 milliót tett ki. Korábban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrás Minisztériumának államtitkára, azzal magyarázta ezt az intézkedést, hogy ha a nyugdíjasok hazalátogatnak, akkor fel tudják használni az utalványokat.

Most Mesterházy Attila, MSZP-s képviselő az döntés értelmét firtatta egy a parlamenti hivatalos kérdésben. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a válaszában közölte, hogy amennyiben a külföldön élők nem kapják meg az utalványokat, úgy hátrányt szenvedtek volna, vagyis méltánytalan helyzetbe kerültek volna.

Az államtitkár szerint az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz olyan megkeresések érkeztek, amelyben a külföldi nyugdíjasok kifejezetten reklamáltak a 10 ezer forintos utalványokért, amelyben jelezték, hogy azt a magyarországi látogatásukon szeretnék felhasználni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2017.01.31 18:19

Még a bp-i Tisztviselőtelepen sem kapta meg minden nyugdíjas. Egy ismerős mesélte, hogy 90 éves rokona a díszoklevelet megkapta (a hozzá járó pénzt még nem), de ezt a 10 ezer Ft-nyi utalványt nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html