BUX

Külföldön tiltakoznak a KT kivégzése ellen

Külföldi szervezetek nyomatékosan kérik a Fideszt a Költségvetési Tanács felszámolásának újragondolására, mondván így nem sodornák még nagyobb veszélybe a magyar költségvetési politika hitelességét.

MTI-Eco, 2010. december 6. hétfő, 14:42

A magyar Költségvetési Tanács ügyében emelt szót hétfőn három külföldi költségvetés-felügyeleti szerv vezetője. A Financial Times internetes kiadásában megjelent levelet Robert Chote, a nagy-britanniai Költségvetési Felelősség Hivatalának elnöke, Lars Calmfors, a svéd Költségvetés-politikai Tanács elnöke és Coen Teulings, a hasonló profilú holland Központi Tervezési Iroda igazgatója írta alá. A levélben foglaltak szerint az államadósság-válságok bebizonyították, hogy a jelenlegi költségvetési keretek sok országban nem elégségesek. Ez vezetett el a megfelelő költségvetési politikát biztosítani képes új módszerek felkutatásához, mindenekelőtt független költségvetési felügyeleti szervek megalapításához.Az EU-tagországok pénzügyminiszterei épp most jutottak egyezségre olyan költségvetési tanácsok szabványainak kidolgozásáról, amelyek feladata független elemzések, értékelések és előrejelzések készítése. Független költségvetési felügyelő szervezetek már jelenleg is működnek egyes országokban; két példa erre a holland központi tervezési hivatal és az amerikai kongresszus Költségvetési Hivatala. Az utóbbi időben Svédország, Magyarország, Szlovénia és az Egyesült Királyság hozott létre hasonló intézményeket. Az elképzelés lényege a költségvetési fegyelem ösztönzőinek megerősítése a különféle gazdaságpolitikai döntések várható következményeire és a költségvetési politika fenntarthatóságára vonatkozó információk minőségének javításával.

Magyarország a Költségvetési Felelősségi Törvény keretében 2008-ban hozta létre a Költségvetési Tanácsot. Az új költségvetési keretrendszer életre hívása válasz volt a korábbi költségvetési fegyelmezetlenségekre. A tanács feladata lett a költségvetési szabályok betartásának felügyelete is. A magyar Költségvetési Tanács független módon látta el megbízatását, amivel nemzetközi elismerésre tett szert. Most azonban léte veszélybe került, miután kimutatta, hogy a kormány költségvetési törvényjavaslata túlságosan derűlátó, olyan módosító javaslat került a parlament elé, amely a tanács költségvetésének megvonása által gyakorlatilag a testület megszűnését eredményezné. A Fidesz elszántnak tűnik arra, hogy a tanácsot más, kevésbé hatékony testületre cserélje - áll a levélben.

A tanács felszámolása - azért, mert a munkáját végezte - még inkább veszélybe sodorná a magyar költségvetési politika hitelességét. Egy ilyen lépés szembemenne a költségvetési felügyeletek megerősítésének jelenlegi nemzetközi folyamataival. "Nyomatékosan sürgetjük a Fideszt (a döntés) újragondolására" - írták a Financial Times internetes kiadásában megjelent levél szerzői.

A magyarországi fejlemények általánosabb módon is érdekesek a független költségvetési felügyeletek működőképességének szempontjából. A kormányok számára könnyű az elvi támogatás megadása, nehezebb azonban elviselni a kritikát, amikor az megérkezik. Vannak példák más országokból is. Hugo Chávez elnök felszámolta a költségvetési tanácsot Venezuelában. Svédországban a pénzügyminiszter a Költségvetés-politikai Tanács költségvetési keretének csökkentésével fenyegetőzött, miután a testület bírált gazdaságpolitikai lépéseket. Az e területen hosszabb múltra visszatekintő országokban a költségvetési felügyelő intézmények szert tettek olyan tekintélyre, amely megóvja őket a politikai nyomástól.

Azokban az országokban, amelyekben csak az utóbbi időben jöttek létre ilyen intézmények, ezek helyzete ingatagabb lehet. Ezekben az országokban a politikusoknak meg kell tanulniuk együtt élni ezekkel az intézményekkel - fejeződik be a Financial Times internetes kiadásában közölt levél.