Külföldre készül? Fontos figyelmeztetés jött

Egyre nő azok száma, akik megfelelő felkészülés, informálódás híján keserű tapasztalatokkal kénytelenek rövid időn belül hazatérni a külföldi munkavállalásból. Egyre többen járnak pórul olyanok is, akik botcsinálta vagy éppen az ügyfél bizalmával szándékosan visszaélő közvetítőn keresztül igyekeztek külföldi munkát szerezni. Így kerülhetők el a buktatók.
NAPI, 2013. május 28. kedd, 08:59

A megfelelő munkalehetőségek a gazdasági nehézségek miatt külföldön is beszűkültek , ma már a korábbinál sokkal kisebb eséllyel talál megfelelő külföldi álláslehetőséget az, aki különösebb terv nélkül próbál szerencsét külföldön - véli Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezetője, aki szerint a siker kulcsa egyre inkább az alapos körültekintés.

Kormányrendelet rögzíti, hogy a munkaközvetítőnek kötelezően tájékoztatnia kell a munkavállalót a felajánlott munkakör főbb sajátosságairól, így különösen a foglalkoztatáshoz szükséges képzettségről, gyakorlati időről, a foglalkoztatás helyéről, idejéről, az irányadó munkarendről, munkaidő-beosztásról, illetve várható kereseti lehetőségről. Külföldi munkavállalásra irányuló közvetítés esetén, a munkát keresőt a közvetítést megelőzően, írásban tájékoztatni kell a fogadó ország jogszabályairól is, különösen a foglalkoztatással, a külföldiek munkavállalásával, az idegenrendészettel kapcsolatos szabályokról - áll a cég által jegyzett tájékoztatóban.

A leggyakoribb buktatók

Becslések szerint több ezer honfitársunk tér vissza csalódottan, anyagilag kedvezőtlenebb viszonyok között, elsősorban az alábbi kockázatok figyelmen kívül hagyása miatt:

  • Bizonytalan munkahely - Addig nem érdemes útnak indulni, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy a kinézett munkahelyre valóban minket várnak. Ennek során egyértelmű információkat kell kapnunk például a betöltendő feladatkörről, a bérezésről, a további juttatásokról (szállás, étkezés, utaztatás, stb.) Ha a megcélzott munkahelyen már dolgozik ismerősünk, további értékes felvilágosítást szerezhetünk a munkatársakról, illetve a várható munkakörnyezetről is.
  • Nem megfelelő munkakörülmények - Különösen abban az esetben legyünk nagyon körültekintőek, ha a kiválasztott munkahely egészségre ártalmas technológiával dolgozik (zajos technológia, festékgyár, stb.) Ilyenkor ragaszkodni kell ahhoz, hogy előre garanciát kapjunk a megfelelő munkavédelmi körülményekre.
  • Megfelelő nyelvtudás hiánya - A szükséges szókincs híján azon kívül, hogy csupán igen alacsony színvonalú munkát tudunk végezni, komoly kockázata van annak is, hogy egyes munkáltatók kihasználnak, becsapnak bennünket. Fontos tudni, hogy a munkáltatót a saját országában semmi sem kötelezi arra, hogy magyar nyelven is rendelkezésünkre bocsássa a munkaszerződést, aminek óvatlan aláírásával akár számunkra igen kedvezőtlen feltételeket is elfogadtathatunk.
  • Nem várt költségtételek - Különösen a szállásköltségek okozhatnak a helyszínen kellemetlen meglepetéseket a nagyobb nyugat-európai városokban. De az is okozhat problémát, ha a munkáltató biztosít ugyan szállást, de onnan a munkahely csak hosszú és költséges utazással érhető el. Számos helyen kérhetnek további igazolásokat (például erkölcsi bizonyítványt), amelyeknek beszerzése szintén pénzbe kerül. Főleg magasabb szintű állások esetében jelenthet komoly anyagi terhet egy-egy pályázat. Ilyenkor akár több alkalommal is kérhetnek személyes interjút, a repülőjegyet azonban ilyenkor a legritkább esetben térítik meg. Arra pedig semmi garancia nincsen, hogy az állás végül a miénk lesz.
  • Fokozatosság - A legkörültekintőbb felkészülés esetén is előfordulhat, hogy csalódunk a kiszemelt munkahelyben. Ezért a tervezett kitelepülést célszerű fokozatosan végrehajtani. Az első néhány hónapban nem célszerű rögtön családosan kiérkezni, illetve idehaza rögtön felszámolni a lakást, mivel ez jelentően megnehezítheti a visszatérést, ha a kedvezőtlen körülmények úgy kívánják.

A Trenkwalder ügyvezetője szerint a fenti kockázatok megbízható, a kinti körülményekre garanciát vállaló munkaközvetítővel kiküszöbölhetők. Célszerű óvatosnak lenni azokkal a közvetítőkkel, akik a munkavállaló ügyféltől pénzt kérnek. Kormányrendelet rögzíti ugyanis, hogy a magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel - hívja fel a figyelmet Fehér Tamás. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy bizonyos extra szolgáltatásokért (például utaztatás) persze jogszerűen kérhető térítés, de ha magáért a közvetítésért kérnek előre pénzt, érdemes gyanakodni, nem futunk-e szélhámosok csapdájába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

onkelzoltan, 2013.05.28 11:41

Több mint 20-éve dolgozom külföldön különböző országokban,s tapasztalataim szerint a következőkre kellene leginkább figyelni:

Érdemes először is megtanulni az adott nyelvet legalább egy erős,(tehát "értékelhető") alapszinten.

Szakmunkában kell gondolkodni,mivel szakmunkásból mindig van hiány,de csak bizonyos szakmákból,mint villanyszerelő,esztergályos,stb.

Aki enélkül próbálkozik,az legjobb esetben is csak rabszolgamunkát kap,ha egyáltalán kap valamit,s azt is minimálbéren.

Ne gondoljuk azt,hogy a "kinti" minimálbér ennyi és ennyivel több mint amennyit otthon kap az ember,és az milyen nagyszerű dolog!!!

A lakásra,persze nagyon egyszerű körülményekből kiindulva,elmegy a fizetés közel fele....

Enni is kell valamit,s vannak bizonyos megkerülhetetlen kiadások,mint bérlet,stb.

Nem tudsz mindent "otthonról" beszerezni,mert akkor hetente kellene hazajárkálni,ami viszont nagyon sok pénzbe kerül,még alaphangon is.

Ha tehát ma valaki egy 1000 eurós állást kap modjuk az osztrákoknál,vagy a németeknél,az számítson arra,hogy fel fog kopni az álla,és még spórolni sem fog tudni!!

Lehetőleg kerülni kell a "magyar közeget".mert az a legtöbbször hátránnyal jár.

A szervezett munkák egy adott közvetítőtől azért megkaphatók,mert nagyon nagy hátrányt jelent a valóságban!

Ez jelent,szervezett kizsákmányolást,függő helyzetben való tartást,és "nyúzást"!!!

Tehát tanuld a nyelvet,tanulj egy valós szakmát,és keresd te magad az állást INTERNETEN!!!!

Az önéletrajzot mindenképpen profival csináltasd meg,mert anélkül labdába sem rúgsz!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.28 10:45

Akkor érdemes csak kimenni ,ha konkrét célja van az embernek ,egyébként hülyeség ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html