Már az orvos végzettségű egészségügyi minisztert is csábította a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hogy vállaljon munkát angol vagy svéd kórházban, ám Székely Tamás nem állt kötélnek - olvasható a Világgazdaság mai számában.

Az orvosok külföldi munkavállalása körüli vitát egy sebész pattantotta ki, aki felháborodva nyilatkozott az InfóRádiónak: három alkalommal kapott svédországi munkavállalást propagáló levelet a kamarától, a szervezet borítékjában. Székely inkorrektnek tartja, hogy a MOK segédkezet ad a magyar doktorok külföldi munkavállalásához, a kamara szerint azonban nem etikátlan, hogy levélben tájékoztatja a tagságát a külföldi munkavállalási lehetőségekről.

A szervezet inkább azt véli inkorrektnek, hogy a politika egy évtizede elengedi a füle mellett: rendbe kell tenni az orvosi fizetéseket és munkakörülményeket, mert eltávoznak a doktorok - írja a lap.

A kórházszövetség szerint 2000-2500 szakorvos hiányzik a kórházakból, nagy a regionális különbség. A Semmelweis Egyetem menedzserképzőjének a kutatásából kiderül: a fiatal rezidensek kétharmada vállalna munkát külföldön, de a maradók is érzelmi okokra, s nem a hazai gyógyításra hivatkoznak a cikk szerint.

A kamara életpályamodellje szerint a kezdő szakorvos nettó bére 215 909 forint lett volna, minden évben 3,3 százalékos emelés mellett. Ez a bértábla azt eredményezte volna, hogy az az EU-átlag 50 százalékát érték volna el a hazai orvosbérek. Ám az életpályamodellből semmi sem lett, ehelyett jelenleg a kezdő orvosi fizetés bruttó 136 ezer, míg a kezdő szakorvosi bruttó 153 ezer forint - mondta a lapnak Gyenes Géza a MOK főtitkára.