Havasi Bertalan tájékoztatása szerint az Orbán Viktor vezette magyar delegáció kedd este érkezik Isztambulba. A küldöttségben van több kormánytag, így Varga Mihály nemzetgazdasági, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési, Balog Zoltán emberierőforrás-, Fazekas Sándor vidékfejlesztési, és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A török nagyvárosban kedd este Orbán Viktor megnyitja a magyar kulturális intézetet és kereskedőházat, majd a miniszterelnök jelenlétében több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői. Ezek között lesz az isztambuli magyar-török kereskedőház megalapításáról szóló, több vállalatközi egyezmény és a vízumeljárás könnyítését lehetővé tevő dokumentum is.

Szintén még az este folyamán a miniszterelnök beszédet mond a török-magyar üzletember-találkozón.

Szerdán Orbán Viktort audiencián fogadja I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, majd a miniszterelnök délelőtt előadást tart a Marmara Egyetemen Magyarország és Európa egy változó világban címmel.

Ezt követően a magyar delegáció Ankarába utazik, ahol a kormányfő megkoszorúzza az Atatürk-mauzóleumot, majd az ankarai magyar-török üzletemberfórumon is felszólal.

Délután Orbán Viktort fogadja Abdullah Gül köztársasági elnök, Cemil Cicek nemzetgyűlési elnök és Recep Tayyip Erdogan kormányfő. Utóbbi találkozón a magyar és a török politikai élet vezetőinek részvételével megalakul a magyar-török stratégiai együttműködési tanács. A két kabinet képviselői ezután egyebek mellett energetikai, környezetvédelmi, oktatási, kulturális, vízügyi, vasúti és biztonsági együttműködési megállapodást írnak alá - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.