Külföldről is visszaesést látnak

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint valószínűleg a második negyedévben is csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP), a magyar gazdaság az első negyedévi visszaesés után így technikai értelemben recesszióba kerülhetett.
NAPI, 2012. augusztus 13. hétfő, 13:16
Fotó: Napi.hu

Az infláció éves üteme ugyanakkor jó eséllyel nem sokat változott a múlt hónapban a júniusihoz képest - jósolták a keddi adatismertetések előtt londoni felzárkózó piaci elemzők. (A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa valamivel több mint egyszázalékos gazdasági visszaesést jósol éves alapon a második negyedévre, és havi alapon süllyedő inflációt jósolnak az elemzők júliusra.) Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak mindegyike negatív GDP-adatot vár a második negyedévre.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 0,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenést jósoltak, amely számításaik szerint éves összehasonlításban 1,4 százalékos visszaesést jelentene.

A Goldman Sachs szakértői 0,1 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-mínuszt valószínűsítenek. A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai szerint 1,3 százalékkal eshetett vissza a magyar gazdaság második negyedévi teljesítménye az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK