Külföldről venne autót? Erről a változásról tudnia kell

Egy európai uniós egységesítésnek köszönhetően május 20-ától kötelező lesz bemutatni a külföldről behozott autók műszaki bizonyítványát, enélkül drágább lesz az autó forgalomba helyezése - hangzott el az InfoRádióban.
Domokos Erika, 2018. február 28. szerda, 22:05
Fotó: Reuters

Külföldön vásárolt autóval, ha van harmonizált adattartalmú forgalmi engedélye és honosítható külföldi műszaki vizsgája, el kell menni egy műszaki vizsgaállomásra, ott kiállítják a papírokat, azokkal el kell menni eredetiségvizsgálatra - ez is új szabály -, és innentől már csak egy okmányiroda ügyintézés vár ránk - mondta az autók honosításának új menetéről Karner Miklós, Az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese az InfoRádióban.

Változás, hogy május 20-tól kérik majd a műszaki bizonyítványt is a hazai forgalomba helyezés előtt. Ezt ott állítják ki, ahol az autót vásároltuk. Ez tulajdonképpen az utolsó műszaki vizsgáról szóló igazoló papír, amelyet be kell mutatni.

Ez egy uniós egységesítési lépés: ezt a dokumentumot eddig is kiállították, csak nem mindig kérték el a hatóságok az újbóli uniós forgalomba helyezéskor - hívta fel a figyelmet Karner Miklós.

Ha nincs meg ez a dokumentum, akkor egyedi forgalomba helyezést kell kérnie a tulajdonosnak, de ez egy sokkal költségesebb és időigényesebb megoldás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.03.01 08:09

@pecskeke: mert ez unortodox kelet európai jelenség. Náluk nem piti bűnözők az autókereskedők. No meg egy olyan országba ahol a miniszterelnök veje is csalhat lophat hazudhat büntetlenül - minek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pecskeke, 2018.03.01 07:59

És az óratekeréssel mi lesz? Miért nincs már egységes adatbázis uniós szinten a műszaki vizsgákon feljegyzett km állásokról?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html