A portál szerint Kásler Miklós toborzása már csak azért is figyelemre méltó, mert március 12-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely előírja: a járványügyi vészhelyzet miatt egészségügyi dolgozók csak az ágazati miniszterük engedélyével távozhatnak az országból.

A miniszter kérését épp azon a hétvégén továbbították, amikor Kásler Miklós két kórházigazgatót is felmentett.

A Népszava több intézményben is érdeklődött, hogy sikerült-e önkénteseket találni a határon túli terület kórházaiba, pozitív választ sehonnan sem kaptak. Volt olyan intézményvezető, aki úgy vélte: "Ez a levél nem több, mint egy gesztus a miniszter részéről a magyarlakta települések egészségügyi intézményei felé." Volt, aki szerint eleve halva született az ötlet, mert az intézményeket már alaposan "orvostalanította" az, hogy a 65 éven felüliek a járvány ideje alatt közvetlenül nem vehetnek részt a betegellátásban.

A kormány sem cáfolta a megkeresést.

"A kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdeztük kórházainkat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon. Az Országos Onkológiai Intézet mentességet kapott a koronavírusos betegek ellátása alól." - írták.

Romániában 7216 igazolt fertőzést és 362 halálesetet jegyeztek a járvány miatt szerdáig, és az ország egyes értékelések szerint a vírus terjedése szempontjából a világ tíz legkockázatosabb állama közé tartozik.