Különösen érzékeny magyar ügyben dönt az EU

Az Európai Bizottságban kiemelt politikai ügyként kezelik a paksi atomerőmű bővítését. Négy kérdésben kerülhet Brüsszel célkeresztjébe az építkezés.
Napi.hu, 2015. augusztus 17. hétfő, 14:59
Fotó: Napi.hu

Mint minden különösen érzékeny ügyről, erről is az elnök dönt. Egy ideje már az asztalán vannak a papírok - tudta meg az EUrologus egy bizottsági tisztviselőtől. Júniusban már megindult a hivatalos eljárás amely azt vizsgálja, hogy az építkezés állami támogatásnak minősül-e, és ez összhangban van-e az EU vonatkozó szabályaival. Az Eurologus úgy tudja, októberre várható az első állásfoglalás.

Ausztria lehet az építkezés fő ellenlábasa, osztrák hivatali körökből ugyanis olyan nyilatkozatokat hallani, hogyha az Európai Bizottság átengedi a paksi bővítést, akkor Bécs az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet. A Nagy-Britanniában épülő "Hinkley C Point" reaktor építése miatt már el is indították a pert. Arra hivatkoznak, hogy a tiltott állami támogatással épülő brit atomerőmű megzavarhatja az osztrák energiapiacot.

Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos többször is azt nyilatkozta, hogy Paks 2. ki fogja termelni a saját építési és fenntartási költségét, így nem lesz szükség állami szerepvállalásra. Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője viszont kételkedik ebben, és szerinte a kormány még hülyét is csinál magából Brüsszelben. Szerinte ugyanis nem lehet bebizonyítani, hogy nincs állami támogatás a projektben, mert az egész az államadósság-kezelő központon keresztül finanszírozódik. Ha csak egy garanciavállalással vesz részt a hitelben, akkor már az is masszív állami részvétel - nyilatkozta Jávor az EUrologusnak.

Fűtőelemek

Az Eurologus értesülései szerint az EB a még 2003-ban megsérült paksi fűtőelemek tavaly nyári Oroszországba történő szállítását is vizsgálta. Bár erről az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. még áprilisban azt állította, hogy jogszerűen, a nemzetközi irányelveket teljes mértékben figyelembe véve történt a szállítás, az EB ennek ellenére kifogásolja az eljárás egyes elemeit.

Az egyik kérdéses pont az lehet, hogy a korábbi Majak Vegyi Kombinát közelében létesített oroszországi hulladéktemető ideiglenes vagy végleges tárolóhely-e. Ha végleges, akkor erősen vitatott, hogy a tárolás körülményei összeegyeztethetőek az EU minden tagállamára érvényes szabályokkal. Az Eurologus úgy tudja, hogy a kérdést megtárgyalták a Bizottság energiapolitikai főigazgatóságán, most pedig politikai szinten parkol a döntés, azaz az energiaügyi biztos, a spanyol Miguel Arias Cañete asztalán.

Beszállítók

Az EB a beszállítók kérdését is vizsgálja: az Euratom ellátási ügynökségnél fontos kikötés, hogy egy atomerőműnek több potenciális beszállítója kell, hogy legyen. Ezért nem hagyták jóvá első körben a fűtőanyag-ellátási szerződést, amely túl hosszú kizárólagos jogot biztosított volna a Roszatomnak. Ezt a kezdeti időszakot tíz évre csökkentették.

Nemrég felröppent a pletyka, hogy az amerikai Westinghouse lehet az alternatív szállító, amely megnyugtathatja az EU-s felügyelőket. Kérdéses azonban, hogy megéri-e a Roszatomon kívül bármilyen másik cégnek kifejleszteni ezt az üzemanyagot, és hogy az oroszoknak megéri-e átadni a fejlesztéshez szükséges adatokat. Paks 2-höz hasonló erőmű csak kettő épülne, ami nem egy nagy piac.

Továbbá úgy tudni, hogy az eredeti üzemanyag-ellátási szerződésben az szerepelt, hogy az oroszok átveszik a használt fűtőelemeket ideiglenes tárolásra. Arról azonban valószínűleg nem rendelkeztek a szerződésben, hogy mi történik azokkal a fűtőelemekkel, amelyeket nem az oroszok biztosítanak.

Közbeszerzés

Arról a beadványról, hogy a kormány miért nem versenyeztette meg a projektet, pedig a Roszatomon kívül lehetett volna más érdeklődő is, még nem nyilatkozott az EU-s testület. Elképzelhető, hogy az eljárás sérti a közbeszerzési szabályokat. Erről az Eurologus szerint a Bizottság várhatóan év végéig foglal állást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2015.08.18 15:23

@Helianthus: 2015. augusztus 18., kedd 9:34

Már máshol, nemegyszer leírtam. Paks 2 mellett pillanatnyilag nincsenek gazdasági érvek. Egy soha meg nem térülő beruházásba csak az idióták fognak bele. 2018-2020-ig nincs döntés-kényszer Paks 2 ügyben. Nyugodtan megvárhatnánk, hogy az elkövetkezendő években meddig jut az USA, Nagy-Britania, Kína.

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/08/18/ez-lesz-a-vilag-legnagyobb-szeleromuve-nemetorszagban/

Hiányzik Magyarország átfogó energia-politikája.

Ha tudsz érvet Paks 2 mellett, akkor hajrá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.18 09:57

@Tibor1980:

,,Rohadjanak meg hogy itt is a Politika és nem a szakmai szempontok a mérvadóak Eu-ban."Az Európai Bizottságban kiemelt politikai ügyként kezelik a paksi atomerőmű bővítését.""

Jogos.
Ami az EU-tól jön, az mind politika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.18 09:38

@Tibor1980:

Megnyugtatlak, meg fognak rohadni.

Ez az élő szervezetnél elkerülhetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.18 09:34

@K_Toth:

,,Víz-, gáz-, nap-, szél-, szén-, olaj-, biomassza-, geotermia."

Ez csak felsorolás. Hol vannak az érvek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.18 09:32

@K_Toth:

,,A gazdasági számításokat végezd el te, ne másokat dolgoztass."

Talán félre értetted. Én már elvégeztem a magam számításait. Arra lettem
volna kíváncsi, hogy akik most kritizálják a Kormányt, azok hol tartanak számításokban. Meg arra,hogy te is mennyire jutottál. Szívesen találkoznék érveiddel, a jó tanácsaid nélkül meg leszek. Lehet kezdeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html