Több mint egymilliárd a külkapcsolatok fejlesztésére

Külképviseleti, illetve külgazdasági irodák megnyitására, továbbá az Ázsia-Európa Találkozó közlekedési miniszteri értekezletének a megrendezésére az idei költségvetésből mintegy 1,2 milliárd forintot irányzott elő a kormány. Az ezekről szóló határozatok a Magyar Közlönyben jelentek meg.
Németh Géza, 2019. március 8. péntek, 21:20
Fotó: MTI/EPA

A kormány úgy döntött, hogy Magyarország Bangkoki Nagykövetségének irodája nyíljon a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaságban, Vientián székhellyel. Erre a célra az idei költségvetésből 104,6 millió forintot kell átcsoportosítani. A jövő évi költségvetésben pedig 94 milliót kell előirányozni erre a célra.

A másik határozatban pedig úgy döntött a kormány, hogy Izrael Államban, Jeruzsálem székhellyel, Magyarország Tel-Aviv-i Nagykövetségének részeként, nem önálló külképviseletként, vízumkiadásra alkalmas külgazdasági iroda
nyíljon. Erre a célra az idei költségvetésből 604 milliót kell átcsoportosítani, míg a jövő évi költségvetés előirányzata 322 millió forint legyen.

A harmadik határozat arról szól, hogy Budapesten rendezik meg idén decemberben az Ázsia-Európa Találkozó Közlekedési Miniszteri Értekezletét, a kapcsolódó eseményekkel együtt. Ehhez 96,6 millió forintot irányzott elő a kormány, de ha ennyi nem lenne elég, akkor rendelkezésre áll további 502 millió forint.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK