A kormány szerdán tette közzé, hogy 50 milliárd forintot bocsát a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium rendelkezésére, a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásokra. A csütörtökön éjszaka megjelent Magyar Közlöny pedig a részleteket tartalmazza.

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. honlapján jelenik meg a kiírás, ez a szervezet fogadja és értékeli a pályázatokat, ellenjegyzi a támogatói okiratokat, illetve ellenőrzi a támogatások felhasználását.

Nem pályázhatnak az úgymond hagyományos ágazatokban - egyebek mellett a nehéziparban, a szállításban, az energiatermelésben és a turisztikában - tevékenykedő cégek.

A támogatásra csak a köztartozás mentes, rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozások pályázhatnak. A versenyképesség-növelő támogatást az a közép- vagy nagyvállalkozás veheti igénybe, amely igazolja, hogy 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben levő vállalkozásnak, de a koronavírusjárvány következtében azzá vált, vagy egyéb pénzügyi vagy gazdasági nehézségei támadtak. Valamint, hogy a kitörés okán az értékesítés nettó árbevétele vagy a megrendelési állományának értéke legalább 25 százalékkal visszaesett.

Arról is nyilatkozni kell, hogy a társaság nem felelős a gazdasági visszaesésért és a tőle elvárható gondossággal járt el, valamint arról, hogy a felmerült veszteségekre nincs biztosítása, vagy a biztosítás alapján nincs lehetőség a felmerült károk teljes megtérítésére.

Vállalni kell emellett, hogy a bázislétszámát a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig fenntartja, hogy 2021. június 30-ig legalább 150 ezer euró értékű beruházást valósít meg Magyarországon, és nyilatkozik, hogy a pályázata benyújtását megelőzően nem kezdte meg a beruházást.

A támogatás nem haladhatja meg a 800 ezer eurónak megfelelő forintösszeget, és a beruházás értékéhez - sávosan - igazodik. Ha a beruházás értéke:

  • 150 000 euró és 300 000 euró között van, a versenyképesség-növelő támogatás összege a beruházás értékének 30 százaléka,
  • 300 001 euró és 500 000 euró között van, a versenyképesség-növelő támogatás összege a beruházás értékének 40 százaléka,
  • 500 000 euró felett van, a versenyképesség-növelő támogatás összege a beruházás értékének 50 százaléka.

A miniszteri rendelet péntektől hatályos.