Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész adórendszert le kéne egyszerűsíteni. Létezik egy téveszme: ha kivetünk egy adót, akkor az már megvan, olyan, mintha be is szedtük volna - fogalmazott Kupa Mihály (a képen a bal szélen látható) a portálnak.

A magyar gazdaság továbbra is külső forrásokra van utalva, ahogy Trianon óta mindig. Mostanában évi négymilliárd eurót kapunk az EU-tól és másfél-kétmilliárd eurót küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok. Ez külső forrás, de ingyenpénz. Ebből jöhetett ki az ötszázalékos növekedés. A megtakarításunk és a tőkefelhalmozásunk viszont változatlanul nagyon kevés, ebből nem tudjuk finanszírozni magunkat. Ez egy kicsi, nyitott országnál amúgy is képtelenség - fogalmazott a 78 éves közgazdász.

Úgy látja, hogy a mai politikai vezetés nem akar eurót. Ami nem is feltétlenül baj, mivel két évtizeddel az euró bevezetése után egy globálisan sikeres valuta szükséges pillérei a mai napig hiányoznak: a közös állam, a költségvetés, ami legalább az eurózóna GDP-jének 15-20 százalékát fedezi, az euróövezeti pénzügyminiszter és egy hozzá tartozó minisztérium.

Kupa Mihály tíz évig volt a Mol Nyrt. felügyelőbizottságának elnöke. Erről azt mondta: "életem legjobb időszaka volt, a legjobb, abszolút profi menedzserekkel dolgoztam. Az alelnököm akkor Lámfalussy Sándor (az euró "atyja" - a szerk.) volt, ott ült mellettem. Ezt az egészet ő már akkor sokszor leírta: ahhoz, hogy az EU jól működjön, konföderális államok, közös európai költségvetés és közös pénzügyminiszter kell. Emmanuel Macron francia elnök is ezt mondta. Ebben abszolút semmi új nincs, ráadásul még igaz is."