Az osztrák diplomácia vezetője kedd este telefonon folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.
A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz beszélgetőpartnerét arra figyelmeztetette: Magyarország eljárása "negatív következményekkel" járhat. "Ausztria ezt nem tűrheti el" - jelentette ki az APA szerint az osztrák miniszter.
Az osztrák belügyi, valamint a külügyi tárca kedden felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét az ügyben.

Perényi János bécsi magyar nagykövet és Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden tájékoztatta az osztrák sajtót a magyarországi döntésről. Mindannyian európai megoldást akarunk, azonban meg kell védenünk a magyar érdekeket és a lakosságot - mondta Kovács Zoltán.

Kedden az úgynevezett dublini rendelet tiszteletben tartására szólított fel az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartania a schengeni határokat, s ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint az év eleje óta 620 menedékkérőt irányítottak át másik uniós tagországba a dublini rendelet értelmében. A szóvivő becslése szerint a menedékkérők negyedéről van szó. A legtöbben Magyarországból és Olaszországból érkeznek, azonban pontos országokra lebontott statisztika nem áll rendelkezésre.

Reagált a KKM

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi álláspontot juttatta el szerkesztőségünkbe:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este valóban tárgyalt telefonon Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel a dublini rendelettel kapcsolatban. A magyar miniszter tájékoztatta osztrák kollégáját arról, hogy semmilyen európai uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy Magyarországra az idei évben eddig 61 ezer illegális bevándorló érkezett, az ő ellátásuk komoly technikai nehézségeket jelent, ezért a magyar miniszter türelmet kért Ausztriától.

Ezen kívül a két tárcavezető beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a nyugat-balkáni migrációs útvonalra. Szijjártó Péter és Sebastian Kurz egyetértett abban, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalat súlyának megfelelően kell kezelni.