Küszöbön az uniós csirkestop?

Túlkínálatot és árcsökkenést hozott az európai baromfipiacon a turizmus és a vendéglátás leállása. A szakmai szervezetek importkorlátozást szeretnének>
Csernátony Csaba, 2020. április 27. hétfő, 08:29
Fotó: Getty Images

Jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon is, amit az ágazati szakmai szervezetek - a hazai terméktanács egyetértésével - a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnének - idézi az MTI a hétfői Világgazdaságot.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a lapnak elmondta: az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott.

230 forint, ami "békeidőben" 250 forint

Eközben folyamatosan érkeznek Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából a szállítmányok, ezek túlnyomó részét is a HoReCa ágazat rendelte meg. Az importőrök annak érdekében, hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak, és tárolják az árut, amíg újra nem indulnak az éttermek és az idegenforgalom.

Az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) közölte: ezekre a szállításokra nincs igény a piacon. Jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van - míg "békeidőben" 250 forint körül volt -, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint. Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat - ismertette az elnök-igazgató.

Az AVEC és az ELPHA azt javasolja, hogy az EU átmenetileg függessze fel a harmadik országokból érkező beszerzést, ezzel a BTT is egyetért. A behozatali stopnak azonnali eredménye lenne, költségvetési kihatása pedig nincs - mondta Csorbai Attila. A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben a harmadik országokból továbbra is érkezik a baromfihús.

Mennyibe kerül?

A KSH inflációs kosarában szereplő csirkemell ára, vagyis az országos átlagár egyébként márciusban kilónként 1460 forint volt, szemben a januári 1400 forinttal, vagyis 4,2 százalékkal drágult. Egy évvel ezelőtt 1430 forint volt az átlag, így ahhoz képest 30 forinttal 2 százalékos áremelkedés következett be.

A járvány miatti felvásárlási lázban egyes kereskedők alaposan túlárazták a csirkehúst. Ezt követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ellenőrzést tartott: többek között azt vizsgálták, hogy a vásárlási roham miatt a kereskedők mennyivel emelik az árakat.

A vizsgálat során kiderült, hogy az egyik Lehel téri piac egyik kereskedője valóban indokolatlan áremelést hajtott végre. A hatóság eljárást indított és 300 ezer forintos bírásgot szabott ki az érintett vállalkozásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK