Tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedése a lapunk által megkérdezett piaci elemzők szerint. A Napi-konszenzus úgy számol, hogy az idei első negyedévben a 2010-es utolsó három hónap 1,9 százalékos adata után 2,4 százalékkal bővülhetett a hazai GDP. Az előzetes, termelési oldalról összeállított adatot pénteken közli a statisztikai hivatal.

Már nem csak külföldben bízhatunk

A gyorsulás alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt az első negyedévben nemhogy csökkent, egyesen növekedett a külkereskedelem többlete a korábbi hónapokhoz képest - februárban és márciusban soha nem látott csúcsra ugrott a külkereskedelmi egyenleg többlete. Másrészt, a háztartások fogyasztása vélhetően nem csökken tovább - ugyan hozzájárulni továbbra sem tud a gazdaság növekedéséhez, de feltehetően legalább már nem húzza lefelé a GDP-t.

Negyedéves alapon növekedést, éves összehasonlításban stagnálást mutathatott a háztartások fogyasztása - véli Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. A meglepetés sem kizárt, ugyanis a tavalyi alacsony bázis segíthet és most derül csak ki, hogy az szja-rendszer átalakításából fakadó többletjövedelem mekkora hányadát költötték el a háztartások. Az optimizmust azonban hűti a kiskereskedelmi forgalom első két hónapban mutatott stagnálása.

Samu János, a Concorde elemzője sem zár ki egy pozitív meglepetést: az első negyedév államháztartási statisztikái arról árulkodnak, hogy a tervezettnél jobban alakultak a bruttó áfabevételek. Ez ugyan nem feltétlenül kötődik fogyasztáshoz, de historikusan mutatkozik kapcsolat a kettő között.

Az ipar továbbra sem lassít

A beruházások alakulását illetően sok a bizonytalanság, mivel az első negyedév jellemzően nagyon érzékeny időszak, könnyen lehet nagy meglepetés fel-, illetve lefelé is - fogalmazott a Pioneer szakértője. Két éve, és tavaly is kellemetlen meglepetés volt, ezért már csak a bázis miatt is egy jobb adat várható.

Ha azonban újra csalódást keltő adat jelenne meg, akkor a rossz hírt tompítja, hogy az egész évet tekintve arányaiban az első negyedév súlya kisebb, ezért egy kellemetlen meglepetés nem fog látszani a teljes év GDP statisztikájában - tette hozzá Forián. A beruházásoknál viszont  jobb esetben is csak nulla körüli index várható , hiszen a lakásépítések katasztrofális alakulását csak ellensúlyozni tudják a feldolgozóipar egyre nagyobb kapacitás bővítései.

A termelés oldaláról a lendületet továbbra is az ipar adja: ugyan a márciusi adat gyengébb lett a vártnál, de az első három hónap termelése továbbra is kiemelkedő. A lakásépítések miatt az építőipar lehet az egyetlen komponens, ami negatív előjelet vesz fel - véli Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. A mezőgazdaságtól sem várható ugyan jó teljesítmény, de az első negyedév kicsi súlya miatt nem is annyira lényeges. Itt a második negyedév lehet majd vízválasztó - mondta az elemző.

Forrás: KSH

A szolgáltatási szektor lendületet vehetett: a kiskereskedelemben ugyan marginális a növekedés, de az idegenforgalomban jól indult az év - itt az EU-elnökség miatt a szállodai forgalom is segít -, az ipar pedig húzza a logisztikai szektort. A pénzügyi tevékenység teljesítménye ugyanakkor kérdéses: az állampapírpiac és a tőzsdei emelkedés segíti a forgalmat, de a hitelszűke és a magán-nyugdíjpénztári leépítések minden bizonnyal visszavetik az iparág teljesítményét - tette hozzá a Takarékbank szakértője.

Összességében az első negyedévben a gazdaság összes szektorának teljesítménye javulhat, és az év további része is hasonlóan jónak ígérkezik. A második negyedévben egy jó mezőgazdasági teljesítmény esetén a 3 százalékos emelkedés sem zárható ki - véli Suppan -, és negyedévről-negyedévre egyre erősebb lesz a GDP legnagyobb hányadát kitevő belső fogyasztás bővülése is. Itt segítenek majd a második félévben a kifizetendő nyugíjpénztári reálhozamok is.

Fékezhet a Széll Kálmán terv

A 2012-es év viszont megtorpanást hozhat - vélik a megkérdezett szakértők. Jövőre 2 százalék körül alakulhat a háztartások fogyasztásának bővülése, ami kétségtelenül jobb az előző évek teljesítményénél, de a gazdaság lehetőségeihez mérten szerényebb - véli Samu. Ennek fő oka a Széll Kálmán terv rövid távú hatásaiban lelhető fel. A reformcsomag 2012-ben akár 0,8 százalékpontot is levághat a GDP növekedésének üteméből - véli Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A szuperbruttó folytatódó kivezetése több elkölthető jövedelmet hagy a háztartásoknál, ám az adójóváírás konvergenciaprogramban felvázolt fokozatos megszüntetése, a transzferek megvágása és a kiadás oldali megszorítások összességében lassítani fogják a gazdasági növekedést - magyarázza a szakértő.