Küszöbön a rég várt fordulat Magyarországon

Tovább gyorsulhatott a magyar gazdaság növekedési üteme az első negyedévben - vélik a lapunk által megkérdezett piaci elemzők a pénteken publikálandó első negyedéves GDP statisztika kapcsán. Lassan már minden komponens előtt pozitív előjel állhat és a háztartások fogyasztása is erőre kaphat. Jövőre azonban a Széll Kálmán terv intézkedései miatt fékezhet a hazai gazdaság.
Ádám János, 2011. május 11. szerda, 06:30
Fotó: Napi.hu

Tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedése a lapunk által megkérdezett piaci elemzők szerint. A Napi-konszenzus úgy számol, hogy az idei első negyedévben a 2010-es utolsó három hónap 1,9 százalékos adata után 2,4 százalékkal bővülhetett a hazai GDP. Az előzetes, termelési oldalról összeállított adatot pénteken közli a statisztikai hivatal.

Már nem csak külföldben bízhatunk

A gyorsulás alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt az első negyedévben nemhogy csökkent, egyesen növekedett a külkereskedelem többlete a korábbi hónapokhoz képest - februárban és márciusban soha nem látott csúcsra ugrott a külkereskedelmi egyenleg többlete. Másrészt, a háztartások fogyasztása vélhetően nem csökken tovább - ugyan hozzájárulni továbbra sem tud a gazdaság növekedéséhez, de feltehetően legalább már nem húzza lefelé a GDP-t.

Negyedéves alapon növekedést, éves összehasonlításban stagnálást mutathatott a háztartások fogyasztása - véli Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. A meglepetés sem kizárt, ugyanis a tavalyi alacsony bázis segíthet és most derül csak ki, hogy az szja-rendszer átalakításából fakadó többletjövedelem mekkora hányadát költötték el a háztartások. Az optimizmust azonban hűti a kiskereskedelmi forgalom első két hónapban mutatott stagnálása.

Samu János, a Concorde elemzője sem zár ki egy pozitív meglepetést: az első negyedév államháztartási statisztikái arról árulkodnak, hogy a tervezettnél jobban alakultak a bruttó áfabevételek. Ez ugyan nem feltétlenül kötődik fogyasztáshoz, de historikusan mutatkozik kapcsolat a kettő között.

Az ipar továbbra sem lassít

A beruházások alakulását illetően sok a bizonytalanság, mivel az első negyedév jellemzően nagyon érzékeny időszak, könnyen lehet nagy meglepetés fel-, illetve lefelé is - fogalmazott a Pioneer szakértője. Két éve, és tavaly is kellemetlen meglepetés volt, ezért már csak a bázis miatt is egy jobb adat várható.

Ha azonban újra csalódást keltő adat jelenne meg, akkor a rossz hírt tompítja, hogy az egész évet tekintve arányaiban az első negyedév súlya kisebb, ezért egy kellemetlen meglepetés nem fog látszani a teljes év GDP statisztikájában - tette hozzá Forián. A beruházásoknál viszont  jobb esetben is csak nulla körüli index várható , hiszen a lakásépítések katasztrofális alakulását csak ellensúlyozni tudják a feldolgozóipar egyre nagyobb kapacitás bővítései.

A termelés oldaláról a lendületet továbbra is az ipar adja: ugyan a márciusi adat gyengébb lett a vártnál, de az első három hónap termelése továbbra is kiemelkedő. A lakásépítések miatt az építőipar lehet az egyetlen komponens, ami negatív előjelet vesz fel - véli Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. A mezőgazdaságtól sem várható ugyan jó teljesítmény, de az első negyedév kicsi súlya miatt nem is annyira lényeges. Itt a második negyedév lehet majd vízválasztó - mondta az elemző.

Forrás: KSH

A szolgáltatási szektor lendületet vehetett: a kiskereskedelemben ugyan marginális a növekedés, de az idegenforgalomban jól indult az év - itt az EU-elnökség miatt a szállodai forgalom is segít -, az ipar pedig húzza a logisztikai szektort. A pénzügyi tevékenység teljesítménye ugyanakkor kérdéses: az állampapírpiac és a tőzsdei emelkedés segíti a forgalmat, de a hitelszűke és a magán-nyugdíjpénztári leépítések minden bizonnyal visszavetik az iparág teljesítményét - tette hozzá a Takarékbank szakértője.

Összességében az első negyedévben a gazdaság összes szektorának teljesítménye javulhat, és az év további része is hasonlóan jónak ígérkezik. A második negyedévben egy jó mezőgazdasági teljesítmény esetén a 3 százalékos emelkedés sem zárható ki - véli Suppan -, és negyedévről-negyedévre egyre erősebb lesz a GDP legnagyobb hányadát kitevő belső fogyasztás bővülése is. Itt segítenek majd a második félévben a kifizetendő nyugíjpénztári reálhozamok is.

Fékezhet a Széll Kálmán terv

A 2012-es év viszont megtorpanást hozhat - vélik a megkérdezett szakértők. Jövőre 2 százalék körül alakulhat a háztartások fogyasztásának bővülése, ami kétségtelenül jobb az előző évek teljesítményénél, de a gazdaság lehetőségeihez mérten szerényebb - véli Samu. Ennek fő oka a Széll Kálmán terv rövid távú hatásaiban lelhető fel. A reformcsomag 2012-ben akár 0,8 százalékpontot is levághat a GDP növekedésének üteméből - véli Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A szuperbruttó folytatódó kivezetése több elkölthető jövedelmet hagy a háztartásoknál, ám az adójóváírás konvergenciaprogramban felvázolt fokozatos megszüntetése, a transzferek megvágása és a kiadás oldali megszorítások összességében lassítani fogják a gazdasági növekedést - magyarázza a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.05.13 08:15

Az ezer évet képletesen írtam.Bár ....Amit kiakartam ezzel fejezni,jön a politikában egy ember,aki ígér három nehéz évet.A három nehéz év után nem jobb lesz,hanem ismét jön egy másik ember aki ígér három nehéz évet,utána jobb lesz.Nem folytatom .....,kitalálhatod.Orbán Viktor matematikailag már az N+1-edik ember.És gyanítom még utána is jön valami megváltó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.13 00:47

@Jhony: par dologban tevedsz,kiegeszitenem.
szapolyai( az iskolaban tanultakkal szemben)nem arulta el a kiralyt.15 ezres csapataival elindult erdelybol,csak nem vartak meg.a 8ezres horvat csapatokat sem.amikor ertesult,hogy mohacsnal lesz az utkozet,katonait hatrahagyva gyorskocsival(ez mi lehetett?)szinte egyedul mohacs fele vette az utat.meg igy is elkesett.
nyar leven alig lehetett a katonakat osszeszedni,akik foleg a foldjeiken dolgoztak.a magyar hadvezetes nem tudhatta,hogy a szultan hol fog tamadni,a dunantulon,vagy erdelyben.ezert kellett ket helyen osszevonni a csapatokat.
ha sikerult volna egyesiteni a magyar hadakat,akkor sem lett volna semmi esely a torokokkel szemben.a kor legnagyobb es leghatekonyabb hadserege ellen.becs mar kiesett a torokok akcioradiuszabol.
1521-ben dolt el a sorsunk.solomon ben efraim es a tobbi lokott magyar four idejeben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.12 11:42

Lévai Nem csak egy ember lopta el akkor az ország pénzét.
Az osztrákok is hathatósan közrejátszottak hogy meggyengüljön a hatalmi rendszer.
Másrészt Lajos is kiürült kincstárat kapott elődeitöl, Nem is magyar származású volt hanem cseh, ez a másik.
A magyar főurak közül se támogatta mindenki.
Ami talán a legfontosabb megjegyezni hogy abban az időben tört ki nem véletlen a Dózsa vezette parasztfelkelés
Ezzel párhuzamot lehet vonni a mai helyzetre, nagyon hasonlóak a körülmények.

1521 elesett Nándorfehérvár.
De 1526-ban még lett volna esélyünk ha Szapolyai nem árulja el a királyt( tudniillik megígérte hogy ott lesz mohácsnál aztán mégse jelent meg.)
Ezután az osztrákok is kihasználták az országot hisz egy frontvonalnak tartották a birodalmuk és a törökök között.
Egy kanyi vasat se költött az osztrák udvar hogy katonákkal szembemenjen a töröknek.
Nem ám, megvárták míg mguktól megunják és elmennek!

Szóval akkor is külföldiek írányították az országot, ma is. És ezért nem jut pénz fejlődésre mert a profitot kiviszik, nem marad itt.
És csodálkoznak hogy kevés a bér Magyarországon.
Hát azért mert megengedi a politikai vezetés sőt törvényeket hozznak hogy megkönnyítsék az emberek kihasználását!
Itt a probléma!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.12 01:09

@Zodiakus:1000 eve?az elso otszazban eleg jol muzsikaltunk.egeszen 1521-ig amikor egy os szdsz-es,szerencses imre(solomon ben efraim,eredeti neven)akkori penzugyminiszter el nem lopta a nandorfehervar felmentesere szant magyar es unios penzeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.12 01:03

gyerekek,az utobbi negy ev leggyorsabb negyedeves gdp novekedese varhato a grafikon szerint.mi itt a gond?inkabb unnepeljunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html