Kerti kutak: mindjárt lejár a határidő

Az év végéig kell az engedély nélküli kerti kutakat legalizálni. Ha valaki nem lép, azzal 300 ezres bírságot kockáztat.
Csernátony Csaba, 2018. október 6. szombat, 14:19

December 31-ig kell kérni a fennmaradási engedélyt a 2018. január 1-je előtt engedély nélküli vízkivételt biztosító vízlétesítményekre, például a kerti kutakra. Akik kérik és megkapják a fennmaradási engedélyt, nem kapnak büntetést.

A többiek viszont a bírságot kockáztatják, a büntetés maximuma 300 ezer forint lehet természetes személyek esetében.

A szabályok

Számos város és település hivatala készített tájékoztatót a kútügyben, többek között a dunaújvárosi önkormányzat. Ebből kiderül, hogy az engedély nélkül létrehozott fúrt és ásott kutakra egyaránt vonatkozik a szabály.

A fennmaradási engedélyre vonatkozó kérelem előtt tervdokumentációt kell készíttetni erre jogosult szakemberrel. A fennmaradási engedélyezési eljárás során szakértőként be kell vonni az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot annak megállapítására, hogy a kút nem veszélyeztet karszt- vagy rétegvíz készletet. "Csak a szakhatósági hozzájárulás, valamint a szakértői vélemény esetén adhat ki a jegyző fennmaradási engedélyt!" - figyelmeztet a dunaújvárosi önkormányzat összefoglalója.

Az is kiderül belőle, hogy csak akkor kell a szakhatóságot bevonni az eljárásba, ha a kútból ivóvizet szeretne a tulajdonos, ha csak locsolásra, vagy állatitatásra szolgál és nem gazdasági célból használják a kutat, akkor nem kell a szakhatóságot bevonni. A fennmaradási engedélyeztetési eljárás ingyenes 2018 végéig.

Elkaszálták az egyszerűsítést

A kerti kutak ügyéből komoly vita kerekedett a közelmúltban. A parlament még nyár elején fogadta el azt a jogszabályt, amely eltörölte volna kútfúrási bejelentési kötelezettséget. Áder János köztársasági elnök a módosítást az Alkotmánybírósághoz küldte normakontrollra, amely augusztus végén elkaszálta a jogszabályt. Az indoklás szerint azért, mert az veszélyeztetné az ország vízgazdálkodását, ahogy azt az államfő is kifogásolta.

Az Ab határozatában kitért Magyarország 2015-ös vízgyűjtő-gazdálkodási tervére, amely megállapította, hogy a felszín alatti vízbázisok több mint fele sérülékeny. A hatóságok az előzetes engedélyek révén határozhatják meg, hogy milyen technológia alkalmazásával, milyen mélységben lehetséges új kutak biztonságos létesítése. Az állami kontroll nélkül történő, ellenőrizhetetlen vízkivételek az ökoszisztémák károsodásához vezethetnek. Továbbá a törvény a vizek minőségromlásán túl közegészségügyi kockázatokkal is járhat - állt az Ab-s határozatban.

Bándi Gyula ombudsmanhelyettes is megszólalt az ügyben. Szerinte az állam Alaptörvény rendelte kötelessége, hogy őrködjön a vízvagyon minőségén és megújuló képességén. Azt is írta Bándi Gyula: nem szorul különösebb magyarázatra, hogy az állam nem lehet képes ezen alapfeladata ellátására, ha arról sincs tudomása, ki, hol, hogyan fúr kutat, és abból mennyi vizet vételez - indokolta az ombudsman.

Megjegyzés: A fennmaradási engedély igényléséről részletes tájékoztatót készített a Katasztrófavédelem, ezt itt érhető el, a dunaújvárosi önkormányzat részletes összefoglalója pedig itt olvasható.

A címlapfotó illusztráció - Forrás: MTI Fotó - Hoffmann Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.10.07 13:22

@magiandras: na ez az amit elmeszelt a taknyolmány bíróság :)
- hogy idézzelek :
"Nem ártana "kicsit" pontosabban informálini a közöséget... "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

magiandras, 2018.10.07 09:38

Háztartási vizek 80 méterig engedélymentesek. Az ipari - mezőgazdasági vízkivétel az engedélyköteles. Nem ártana "kicsit" pontosabban informálini a közöséget...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.10.07 08:54

Ma be kell jelenteni, holnap fennmaradási engedély, utána alapdíj, majd vízóra és díjfizetés. A felcsuti görény, zsírpacni éhsége korlátlan. Németországban bárki fúrhat saját területén földet, ha folyó mellett lakik akkor bevezetheti a folyó vizét a birtokára, energiát termelhet vele, stb. Ez a faxszopó patkány pedig rabszolgának nézi az embereket. Csúnya világ lesz ez, ha a "nép" nem figyelmezteti erre. Pár pofon, saller egyelőre elegendőnek tűnne, bár szerintem gyomros is elférne a zsírdisznón.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TomasP, 2018.10.06 17:41

Sajnálattal látom, hogy már ezekre is ráteszi a kezét a kormány, vagyis "Magyarország", mert ha bárki bántja a kormányt az azzal magyarázza, hogy Magyarországot bántják. Először kötelező a bejelentés, ezután jön majd az ellenőrzés, engedélyeztetés és a büntetés. Ezeket majd mindenkire kifogják vetni. Kétség se legyen, hogy közeljövőben befogják vezetni az vízfogyasztás mérését is. A Te általad és a költségeden fúrt kútra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2018.10.06 15:24

Egy jogállamban az állam nem akar mindenre és mindenkire rátelepedni ! Fontos a vízbázis védelme,DE MÉG
FONTOSABB egy élhető világ ! A mai csicska világ szégyene,hogy az un. köztársasági elnök,csak egy egy ilyen marginális
témában mer "szembeszállni" párttársaival a NER gátlástalan közpénz elmagánosító martalócaival ! "Lezsírozott"
dolog , az én olvasatomban,hogy a kútfúrások miatt, fontosnak tartotta a kamu alkotmánybírákhoz fordulást !
Sok ennél lényegesebb ügyben pedig lapit, pedig a mai szabályok szerint többször már nem lesz elnök !
Alapjában-szerintem-az egész csak arra jó,hogy egy újabb területen nyúzzák, az Európa szerte legjobban túladóztatott
magyar népet ! A LEVEGŐÉRT ,vagy a JÁRDA KOPTATÁSÉRT mikor kér adót a történelmünk legkorruptabb,
leggátlástalanabb kormánya ?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html