Kerti kutak: megint változtat a kormány

A jegyző által engedélyezendő házi kutak létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez március 20-tól vaskos dokumentációt kell csatolni.
Németh Géza, 2020. március 6. péntek, 10:40
Fotó: Pixabay

A Magyar Közlönyben megjelent és az egyes vízügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról címet viselő kormányrendelet kiegészíti a házi kutakra vonatkozó előírásokat. A jövőben a vízügyi hatóság részére - a kút létesítése, üzemeltetése, fennmaradása és megszüntetése iránti kérelemhez - dokumentációt kell csatolni. Ennek tartalmát egy 2017. decemberi BM rendelet írja elő. Ennek egy kis része a kút műszaki adatait tartalmazza, ezek a következők:

 • talpmélység (terepszint alatt, méterben),
 • nyugalmi vízszint (terepszint alatt, méterben),

csak fúrt kút esetében:

 • az iránycső anyaga, átmérője, rakathossz,
 • a csövezet anyaga, átmérője, rakathossz,
 • a szűrőzött szakasz mélységköze, átmérője, típusa,

csak ásott kút esetében:

 • a kútfalazat anyaga, átmérője (mm/mm), helye (m-m); vízbeáramlás helye (nyitott kúttalp, nyitott falazat),
 • a kút-felsőrész kialakítása (fúrt és vert kút esetében): akna, kútház, kútszekrény, kútsapka,
 • kút lezárása ásott kút esetében: fedlap, anyaga,
 • csak vert kút esetében a csövezet anyaga, átmérője (mm), a csövezet rakathossza (m-m), a szűrőzött szakasz mélységköze (m-m), a szűrő típusa.
 • használat során keletkező szennyvíz mennyisége, elhelyezése,
 • fényképfelvétel a kútról és környezetéről.

A dokumentációt akkor kell elkészíttetni, ha a kút

 • épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és természetes (magán) személyek részére a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja,
 • nem gazdasági célú vízigény kielégítése céljából létesül,
 • 500 köbméter/év mennyiséget meg nem haladó vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel, és
 • a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló vagy előzetesen lehatárolt belső, külső vagy hidrogeológiai
 • védőidomot, védőterületet érint.

Legutóbb tavaly decemberben a belügyminiszter módosította a házi - a jegyző által engedélyezett - kutakra vonatkozó szabályokat. A január elsején hatályba lépett jogszabály előírja, hogy a felszín alatti vízilétesítmények helyét meg kell határozni. Ebbe a körbe tartoznak a települési önkormányzat jegyzőjének engedélyéhez kötött kutak is. (A jegyző azokat a kutakat engedélyezi, amelyekből évi 500 köbméternél kevesebb talajvizet vesznek ki egy olyan telken, amelyen ház - vagy házra építési engedély - van. Tipikusan ilyenek a kerti öntözésre használt kutak, illetve a házi szükségletre szolgáló kutak is, de az utóbbiaknál ellenőrizni kell a víz minőségét is.)

A jegyző által engedélyezett kutak helyét vízszintes koordinátákkal - vagy az egységes országos vetületi rendszerben (EOV), vagy pedig a földrajzi szélesség és hosszúság megadásával - kell megjelölni. Ez engedmény a vízügyi hatóság által engedélyezett kutakhoz képest, mivel azoknál még a Balti-tenger szint feletti magassági értéket is meg kell adni.

A rendelet szól még arról is, hogy a jegyző által engedélyezendő kutak tervezésére nem vonatkozik az az előírás, amely szerint a terveket csak a külön rendeletben előírt jogosultsággal rendelkező tervező készítheti. Ez elvileg jelentheti azt is, hogy ezekre a kutakra nem kell tervet készíttetni.

A következő módosítás úgy szólt, hogy a jegyző által engedélyezett kutak megszüntetését nem csak szakképzett kútfúró végezheti. Végül a kútfúráshoz szükséges képesítési előírás is változtak. Addig kútfúró lehetett az is, aki szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezett és az elsajátított kút-kivitelezési gyakorlatot igazolta. Ez a lehetőség ez év első napjától megszűnt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.03.06 23:14

Amikor a hülyeség szorgalommal párosul....
Ahogy minden engedélyezésénél itt is szokás szerint 4 tonna adatot bekérnek, aminek 99%-a teljesen felesleges. Ahhoz hogy honnan veszem a vizet, mégis mi retkes köze van annak, hogy mi hány mm vastag, meg hogy néz ki a kútsapka, meg mi van a csövekkel, miből van a teteje?? SEMMIT nem kezdenek ezekkel az adatokkal. Bürokrácia, az megy nagyon.
Koordináták, mélység, meg, hogy mennyit veszek ki, viszlát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.03.06 11:35

@CoolKoon:
Kattintásvadászat... Középen a lényeg:

A dokumentációt akkor kell elkészíteni, ha:
"-nem gazdasági célú vízigény kielégítése céljából létesül,"

Azért az szép szám, aki csak locsolásra használja.
A locsolásra használt kutakat a felszínhez legközelebbi rétegből veszik, mert minek mélyebbre menni, felesleges pénzkidobás.

Aki meg nem csak locsolásra, akkor azt igen is fel kell mérni, meg kell terveztetni, vagy bejelenteni!

Több oka van ennek.
Aki ezt issza, az a saját maga döntése és kockázata. Szerencsére többségében iható vízről van szó.
Ugyanakkor aki ivóvizet szeretne, az mélyebbre fúr. Ez viszont akár több vízzáró rétegen keresztül történik és azzal fenyeget, hogy a szakszerűtlen kút a mélyebb rétegben lévő víz minőségromlását okozza. A víz és különösen az ivóvíz (bázis) érték!
Harmadszor, akik egy kerti kútra kötik a háztartást, azok egy része (elég nagy része) rezsicsökkentési céllal teszi. Mivel a csatornázottság azért elég szépen fejlődik, ezért kézenfekvő, hogy a szennyvizet ők is a csatornarendszerbe engedik. A tisztítás költségét meg a hálózati víz alapján fizeti, aki azt használja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.03.06 11:32

A kormány üzenete: Kutat csak illegálisan létesíts, vagy öntözz vezetékes ivóvízzel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.03.06 11:10

Nem baj, így legalább még többen fognak majd szépen stikában, feketén kutat fúratni. Idióták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html