Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény (mely itt olvasható - a szerk.) elfogadása után a kormány 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága - közölte a miniszter.

Az öntözésfejlesztési terveknek megfelelő tevékenység folytatása esetén pedig nem kell majd környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági eljárásokat lefolytatni. A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás - mondta Nagy István.

"Ez úgy fog kinézni innentől kezdve, hogy a gazda megérkezik az öntözési központba, ahol benyújtja az igényét az öntözésre, adott helyrajzi számra, mi pedig a számítógépen kikeressük az ennek a helyrajzi számnak megfelelő engedélyt, és a gazda számára biztosítjuk" - részletezte a változásokat.

A törvény elfogadásától 100 hektárnyi terület öntözési engedélyezési eljárása 5 millió forinttal lesz olcsóbb.

A jogszabály szerint a vízjogi engedély birtokában öntözési szolgalomra jogosult a gazdálkodó, vagyis áthúzhatja az öntöző készségeket a szomszéd telkén. A kútfúrás megkezdését pedig az egyszerűsítheti, hogy az öntözési beruházásra vonatkozó környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi előírásokat a hatóságoknak automatikusan ki kell dolgozniuk minden körzetre, így nem lesz szükség külön felmérésekre.